Doe-tips

Eropuit met de viervoeter

Geschreven door

Lionne

Leestijd 2 minuten 708 x bekeken

Een flinke wandeling door de natuur in Hof van Twente doet iedereen goed. En ook jouw hond is bijna overal van harte welkom! Maar welke regels gelden er eigenlijk?

Jachtinstinct
Honden beschikken over een jachtinstinct. Wanneer een hond 'wild' ruikt, wil de hond het dier dat hij ruikt opsporen. Veel dieren in de natuur zijn bang voor honden en schrikken als een hond te dichtbij komt met als gevolg dat ze vluchten.

Hondenlosloopgebied landgoed Twickel
Landgoed Twickel heeft twee gebieden aangewezen waar de hond niet aangelijnd hoeft te zijn. Het eerste gebied is tegenover het kasteel en het andere gebied ligt aan de Bornse kant van het landgoed. Zie ook deze kaart. Met zwarte bordjes wordt heel duidelijk aangegeven waar het hondenlosloopgebied exact is. De hond mag los indien deze goed luistert en andere bezoekers geen hinder ondervinden.

Umfassungsweg
Echter zijn er ook stukken op Twickel waar geen honden mogen komen, ook niet als ze aangelijnd zijn. Dat geldt voor weilanden, akkers en in natuurterreinen. Maar ook in de kasteeltuin, de moestuin en een deel van de Umfassungsweg. Wil je de Umfassungsweg lopen met de hond, kies dan de alternatieve route.

Honden toegestaan, mits aangelijnd
Naast Twickel zijn er nog veel meer plekken om te wandelen. Denk aan de Markeloseberg, Natuurgebied De Borkeld, langs de Regge, Landgoed Nijenhuis en Westerflier en Landgoed Weldam. Ook hier ben je van harte welkom met jouw viervoeter, mits je de regels volgt. Welke regels er specifiek gelden, staat ter plekke aangegeven op bordjes.

Niet poepen in de weilanden! Baasjes worden uitdrukkelijk verzocht om de hond in het buitengebied aangelijnd te houden, zodat de hond niet het weiland in duikt om zijn behoeftes te doen. Want wist je dat als een hond poept in het weiland, dit heel gevaarlijk kan zijn voor de koeien die daar grazen? Als de koeien de uitwerpselen opeten, kunnen ze de parasiet neospora binnenkrijgen. Deze parasiet heeft ernstige gevolgen voor de koe én haar nakomelingen. Het kan de boer zo € 25.000 kosten. Dus baasjes opgelet, houd je hond aangelijnd in het buitengebied!

Ga je wandelen tijdens de lockdown? Neem dan wel de coronamaatregelen in acht. Blijf binnen als je klachten hebt en houd 1,5 meter afstand. Een groep mag uit twee personen bestaan, met een uitzondering voor je eigen huishouden. Geef anderen de ruimte, blijf dichtbij huis, mijd drukke gebieden en momenten.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Lionne

HofMarketing vermarkt de gemeente Hof van Twente op het gebied van wonen, werken en recreëren.

Meer verhalen uit Hof van Twente

 1. Route-tips

  Langs de Regge door Goor; een historische wandeling langs de Regge.

  Geschreven door Maryke
 2. Typisch Twents

  Goed voorbereid Twente ontdekken? Stel jouw vraag aan een échte Tukker

  Geschreven door Maryke
 3. Columns

  Hof van Twente heeft voor altijd een warm plekje in m'n hart

  Geschreven door Ellen
 4. Columns

  Als ik toch eens een dichter was

  Geschreven door Pieter

Tip je vrienden

facebook twitter