Doe-tips

Eropuit met de viervoeter

Geschreven door

Lionne

Leestijd 3 minuten 931 x bekeken

Een flinke wandeling door de natuur in Hof van Twente doet iedereen goed. En ook jouw hond is bijna overal van harte welkom! Maar welke regels gelden er eigenlijk?

Jachtinstinct
Honden beschikken over een jachtinstinct. Wanneer een hond 'wild' ruikt, wil de hond het dier dat hij ruikt opsporen. Veel dieren in de natuur zijn bang voor honden en schrikken als een hond te dichtbij komt met als gevolg dat ze vluchten.

Aangelijnd welkom
Jouw trouwe viervoeter is ook in Hof van Twente van harte welkom. Aangelijnd mag de hond bijna overal mee naar toe, dus ook voor een flinke wandeling door de natuur. Dit geldt voor de landgoederen rondom Diepenheim, maar ook voor Natuurgebied De Borkeld bij Markelo.

Hondenlosloopgebied landgoed Twickel
In Hof van Twente is alleen op Landgoed Twickel een losloopgebied voor honden. Landgoed Twickel heeft twee gebieden aangewezen waar de hond niet aangelijnd hoeft te zijn. Het eerste gebied is tegenover het kasteel en het andere gebied ligt aan de Bornse kant van het landgoed. Zie ook deze kaart. Met zwarte bordjes wordt heel duidelijk aangegeven waar het hondenlosloopgebied exact is. De hond mag los indien deze goed luistert en andere bezoekers geen hinder ondervinden.

Umfassungsweg
Echter zijn er ook stukken op Twickel waar geen honden mogen komen, ook niet als ze aangelijnd zijn. Dat geldt voor weilanden, akkers en in natuurterreinen. Maar ook in de kasteeltuin, de moestuin en een deel van de Umfassungsweg. Wil je de Umfassungsweg lopen met de hond, kies dan de alternatieve route.

Honden toegestaan, mits aangelijnd
Naast Twickel zijn er nog veel meer plekken om te wandelen. Denk aan de Markeloseberg, Natuurgebied De Borkeld, langs de Regge, Landgoed Nijenhuis en Westerflier en Landgoed Weldam. Ook hier ben je van harte welkom met jouw viervoeter, mits je de regels volgt. Welke regels er specifiek gelden, staat ter plekke aangegeven op bordjes.

Niet poepen in de weilanden! Baasjes worden uitdrukkelijk verzocht om de hond in het buitengebied aangelijnd te houden, zodat de hond niet het weiland in duikt om zijn behoeftes te doen. Want wist je dat als een hond poept in het weiland, dit heel gevaarlijk kan zijn voor de koeien die daar grazen? Als de koeien de uitwerpselen opeten, kunnen ze de parasiet neospora binnenkrijgen. Deze parasiet heeft ernstige gevolgen voor de koe én haar nakomelingen. Het kan de boer zo € 25.000 kosten. Dus baasjes opgelet, houd je hond aangelijnd in het buitengebied!

Ga je wandelen tijdens de lockdown? Neem dan wel de coronamaatregelen in acht. Blijf binnen als je klachten hebt en houd 1,5 meter afstand. Een groep mag uit twee personen bestaan, met een uitzondering voor je eigen huishouden. Geef anderen de ruimte, blijf dichtbij huis, mijd drukke gebieden en momenten.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Lionne

HofMarketing vermarkt de gemeente Hof van Twente op het gebied van wonen, werken en recreëren.

Meer verhalen uit Hof van Twente

 1. 24 uur op pad met

  Mathias neemt je mee met de Kerkepaden-Tichelroutes door Markelo

  Geschreven door Mathias
 2. Route-tips

  Handige en leuke tips tijdens het lopen van Kerkepaden-Tichelroutes.

  Geschreven door Mathias
 3. Barbecueën met Slagerij Brummelhuis uit Hengevelde

  Geschreven door Slagerij Brummelhuis
 4. Zomerrecept van Slagerij Kastelein uit Diepenheim

  Geschreven door Slagerij Kastelein

Tip je vrienden

facebook twitter