Doe-tips

Traditie: kniepertjes bakken

Geschreven door

Lionne

Leestijd 2 minuten 867 x bekeken

Het wafelijzer sist al, de koekjes zijn in de maak. Een echte traditie hier is het bakken van kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes voor Oud & Nieuw. Dit jaar hoef je ze niet zelf te bakken, maar kun je ze afhalen bij Herberg de Pot in Markelo en Museumboerderij de Wendezoele in Delden.

Maar wat wordt er nu eigenlijk gebakken? Kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes? Een kniepertje is een plat wafeltje welke wordt geknepen tussen het wafelijzer. Wordt de wafel met een houten stokje tot een rolletje gedraaid, dan heet het een nieuwjaarsrolletje.

Traditioneel eet je in december de platte kniepertjes, terwijl vanaf Nieuwjaarsdag de rolletjes worden gepresenteerd. De achterliggende gedachte is dat in december het oude jaar volledig is ontvouwen, terwijl op Nieuwjaarsdag het rolletje het onbekende jaar symboliseert.

2020 komt langzaam ten einde, we “rollen” alvast door naar het nieuwe jaar.

Herberg de Pot in Markelo
De koekjes zijn in de maak! De laatste drie weekenden van 2020 is de herberg op zaterdag en zondag geopend van 15 tot 18 uur zodat je de lekkerste kniepertjes, koffie, thee, chocolademelk en gluhwein af kunt halen.

Museumboerderij de Wendezoele

Naar aanleiding van de persconferentie op maandag 14 december heeft het bestuur van de Wendezoele besloten dat het bakken van de kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes wordt afgelast.

Zowel de kniepertjes als nieuwjaarsrolletjes zijn tot 21 december a.s. te bestellen bij de Wendezoele via 074-3762699, 06-44099790 of via (graag naam en telefoonnummer vermelden).

Per 10 stuks kosten ze € 2,50. Op zondag 27 december a.s. kun je tussen 11 en 14 uur jouw bestelling afhalen bij de Museumboerderij aan de Twickelerlaan 14 in Ambt Delden.

Tip: vergeet niet om slagroom te halen, dan zijn de nieuwjaarsrolletjes nog lekkerder!

Kniepertjes bakken
Kniepertjes bakken

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Lionne

HofMarketing vermarkt de gemeente Hof van Twente op het gebied van wonen, werken en recreëren.

Meer verhalen uit Hof van Twente

 1. Doe-tips

  Eropuit met de viervoeter

  Geschreven door Lionne
 2. Route-tips

  Lange Koninklijke fietsroute: De Oranjeroute!

  Geschreven door Bertine
 3. Heerlijke Twentse Pasta salade

  Geschreven door Lionne
 4. Doe-tips

  Geocachen in Hof van Twente

  Geschreven door Lionne

Tip je vrienden

facebook twitter