GEANNULEERD: 75 jaar vrijheid in Markelo

Van 4 mei t/m 10 mei wordt in Markelo 75 jaar vrijheid gevierd. Onze vrijheid is te danken aan de verzetsstrijders en geallieerden. Vrijheid die niet vanzelfsprekend is en die we moeten doorgeven. De Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo organiseert daarom verschillende herdenkingen en festiviteiten voor jong en oud. Koester de vrijheid en kom ook!

Wandelen langs sporen uit de Tweede Wereldoorlog -> Route is beschikbaar om te lopen

De Tweede Wereldoorlog heeft ook rondom Markelo zijn sporen nagelaten. Een route van ca. 7 km voert je langs deze 13 plekken. De Kunst Stichting Markelo heeft schilderijen gemaakt die ook langs de route zijn geplaatst. De route is gratis te verkrijgen bij het Infocentrum Markelo, Het Beaufort en Landgoed Kattenbergse Hoeve.

UITGESTELD: 75 jaar terug in de tijd in het Beaufort en Eungs Schöppe

Wil je een goed beeld krijgen van de tijd rondom de mobilisatie, bezetting en bevrijding? Kom dan naar deze expositie en bekijk de foto's, film, oorlogsvoorwerpen en kleding. Naar de agenda voor meer informatie. De expositie loopt van 4 april t/m 10 mei.

UITGESTELD: Opening tentoonstelling en expositie wandelroute

Op zaterdag 4 april om 11.30 uur wordt de tentoonstelling feestelijk geopend. Toneelvereniging Bilderdijk zorgt voor een toneelspel, zowel bij de opening als de wandelroute. De beleving wordt compleet door de legervoertuigen van Keep Them Rolling. Naar de agenda voor meer informatie.

Etalages in teken bevrijding↵ -> Etalages worden ingericht

Markelose kunstenaars en fotografen hebben schilderijen, foto's en/of ruimtelijke werken gemaakt aan de hand van het thema 75 jaar bevrijding. Deze werken worden door de Kunst Stichting Markelo in diverse etalages in het centrum tentoongesteld. Naar de agenda voor meer informatie.

Extra voorstellingen in het Beaufort

9 april: Mieke Aalderink met de eenakter Koffers in oorlogstijd, een waargebeurd verhaal van een Joods meisje.
16 april - De thriller Ballon, over de vlucht in een zelfgemaakte luchtballon van de DDR naar het vrije westen.
22 april - Indrukwekkende docufilm De Buisweerd, onderduikadres bij de Wippert.

Activiteiten basisschoolleerlingen en senioren

De leerlingen van groep 8 gaan op 8 april naar het Memory Museum in Nijverdal en de Canadese begraafplaats in Holten. Op 22 april leggen dezelfde leerlingen bloemen bij de oorlogsgraven en het Monument op het Beaufortplein (Adopteer een Monument) en bezoeken ze aansluitend de fototentoonstelling in het Beaufort en de expositie in Eungs Schöppe.

UITGESTELD: De senioren in Markelo bekijken op 15 april de fototentoonstelling in het Beaufort en de expositie in Eungs Schöppe, daarna bezoeken ze het Memory Museum in Nijverdal en de Canadese Begraafplaats in Holten.

Zondag 3 mei: Markelo viert de vrijheid!

Het Kaasplein wordt omgedoopt tot Vrijheidsplein met tal van activiteiten om de vrijheid te vieren.
11.00 uur Vrijheidsdienst m.m.v. Fanfare en zanggroep Folkloristische vereniging, voorgegaan door dominee Rob Rijhuis.
12.30 uur Vrijheidslunch en toost op 75 jaar vrijheid
14.00 uur Vrijheidsconcert m.m.v. Fanfare en veel andere Markelose artiesten, koren en korpsen, soliste Mieke Ter Heyne, de Highland Regiment Pipes and Drums en het Semi Militair Tambourkorps uit Hengelo. Alle optredens staan in het teken van oorlog en vrijheid. Na de optreden feesten we door met de Remix Partyband en kun je genieten van heerlijke gerechten in het pop-up restaurant op het plein. Toegang is gratis!

Programma

Wanneer

  • 4 apr - 10 mei 2020
    • dagelijks

Tip je vrienden

facebook twitter