Binnenkijken bij

Binnenkijken bij Carelshaven: een plek waar je komt voor herinneringen.

Leestijd 4 minuten 3586 x bekeken

Hier vind je

Naar Hotel & Restaurant Carelshaven

Wie houdt van mooie verhalen, een rijke geschiedenis, Twentse rust én haute cuisine is op zijn plek bij Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven. Sinds het jonge uitbaterstel Alco en Evelyn van Berkel hier de scepter zwaaien, bruist het landgoed als ooit tevoren. Dit jaar is het extra feest: Carelshaven bestaat 250 jaar!

Nog voordat we één stap in het hotel en restaurant hebben gezet, zijn we al onder de indruk. De locatie van Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven is subliem. Het ligt op het grootste historische landgoed van Nederland: Twickel. Het Twentse landgoed is bijna zeven eeuwen oud en 4.400 hectare groot. Het kasteel, de historische boerderijen en het typische Twentse kleinschalige coulisselandschap trekt menig bezoeker uit binnen- en buitenland. Uit de historische moestuin haalt Daniël Nijkamp, chef de cuisine van Carelshaven, zijn verse kruiden en groenten waarna hij ze verwerkt in prachtige gerechten. Maar daarover later meer.

Eerst doen we een stapje terug in de tijd en wel naar het jaar 1772. In die periode werd de 11 kilometer lange Twickelervaart, gegraven in opdracht van Graaf Carel George van Wassenaer Obdam, de eigenaar van Twickel. Op zijn kosten werd bij zijn landgoed een haventje aangelegd met een schippersherberg, waar wachtende schippers met elkaar konden onderhandelen over lading en prijs. De eerste kastelein van deze herberg, Nicolaas Böhmer, bedacht een mooie naam: Carelshaven.

De Twickelervaart is in die tijd een belangrijke waterweg om hout en steen te vervoeren naar het westen. Onder andere het Paleis op de Dam is gebouwd met stenen die vanuit Delden hun weg vinden naar Amsterdam. Een ander noemenswaardig geschiedenismoment is 6 april 1945. Op die dag wordt in de Postmeesterkamer van Carelshaven het eerste vredesverdrag getekend. Kortom, genoeg stof voor mooie verhalen. Verhalen die huidig eigenaar Alco van Berkel graag met zijn gasten deelt, want zo zegt hij:

Bij Carelshaven kom je niet alleen voor lekker eten en drinken, bij Carelshaven kom je voor het maken van mooie herinneringen. Dat zijn we hier als oudste hotel van Twente al zo’n 250 jaar gewend.

Sfeer van toen in eigentijds jasje

Negen jaar geleden namen Alco en zijn vrouw Evelyn Carelshaven over. Tot die tijd was het zes familiegeneraties lang eigendom van de familie Kluvers. Alco en Evelyn zagen volop kansen voor de locatie en hebben de afgelopen jaren dan ook niet stilgezeten. "We hebben het volledige hotel en restaurant stap voor stap gerenoveerd en gemoderniseerd. Met oog voor detail, de architectuur en historie, maar met de toevoeging van hedendaags comfort en luxe. Originele elementen, zoals de oude Gelagkamer en tevens het oudste deel van Carelshaven, zijn behouden. En het voormalig woonhuis dat ook nog in originele staat is, gaan we betrekken bij het hotel. Hier heeft jarenlang kunstschilder Herman van de Worp gewoond. Hij betaalde zijn kost en inwoning met zijn schilderijen, deze hangen nog altijd in ons hotel."

Culinaire sterren

Niet alleen op interieurgebied hebben Alco en Evelyn grote ambities. Ook op culinair en hospitality niveau leggen ze de lat hoog. Zo is Carelshaven aangesloten bij gerenommeerde verenigingen als QL (Quality Lodgings) Hotels & Restaurants, Twente Culinair, Chaîne des Rôtisseurs en JRE-Nederland. "Hiermee hebben we Carelshaven weer op de culinaire kaart gezet. Anno vandaag staat de keuken onder leiding van chef de cuisine Daniël Nijkamp. Ieder seizoen stelt hij acht signatuur gerechten samen. Daniël geeft elke klassieker een moderne twist, dat past uitstekend bij Carelshaven. De ingrediënten hiervoor halen we zoveel mogelijk uit de historische tuin van landgoed Twickel. Onze volgende stip op de horizon is een Michelinster. Of beter gezegd, weer een Michelinster. Want in 1973 kreeg Carelshaven als eerste restaurant in het oosten van het land een Michelinster. De familie Kluver heeft deze tot 1986 weten te behouden. Met onze passie voor mooie producten en gastvrijheid willen wij in de toekomst de culinaire sterren weer laten stralen!"

Jubileumarrangement

Dit jaar heeft een extra feestelijk tintje, Carelshaven bestaat namelijk 250 jaar. Een bijzondere mijlpaal die dan ook niet onopgemerkt voorbij gaat. Het team viert dit graag met haar gasten en dus is er naast de diverse feestelijkheden, een speciaal driedaags jubileumarrangement. Gasten worden verwend met een culinair 5-gangen JRE-diner op de dag van aankomst en een luxe 4-gangen JRE-diner op de tweede avond. Het arrangement is inclusief een uitgebreid Twents ontbijt, overnachting in één van de sfeervolle hotelkamers én een goede dosis Twentse gastvrijheid! Boek hier.

Met onze passie voor mooie producten en gastvrijheid willen wij in de toekomst de culinaire sterren weer laten stralen!"

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Hof van Twente

 1. Doe-tips

  Rijk textielverleden

  Geschreven door Lionne
 2. Columns

  De ‘riekdom’ van er zijn voor mekaar

  Geschreven door Paul
 3. Columns

  Als Hof van Twente naast Hilversum lag, woonde ik in Diepenheim. Zeker weten!

  Geschreven door Marijn
 4. Doe-tips

  Koningsdag vier je in Hof van Twente

  Geschreven door Lionne

Tip je vrienden

facebook twitter