Columns

Hof van Twente, mijn Heimat

Geschreven door

Annie

Leestijd 2 minuten 1750 x bekeken

Hoewel ik nu woon op ‘Wegdam’, de voormalige naam van het mooie Hengevelde, begon mijn leven in de buurtschap Markvelde. Een kleine, hechte gemeenschap van verschillende zuilen, protestanten en katholieken, die beide ‘kanten’ gebroederlijk verenigde. Deze kleine buurtschap die deel uitmaakt van Hof van Twente, ligt op de grens van Gelderland en Overijssel. Ondanks de verschillen, werken mensen hier vooral samen in plaats van tegen elkaar.

ERVAAR HET ZELF
Kom je naar Hof van Twente, breng dan zeker een bezoek aan de landgoederen Twickel, Weldam en Nijenhuis. En vergeet ook niet de vele, schitterende, vaak van generatie op generatie uitgebate, historische uitspanningen, hotels, restaurants en cafés. Je vindt ze vaak rondom de beeldbepalende dorpskerken en de historische gebouwen. Heerlijke rustpunt tijdens een mooie fietstocht of wandeling.

TWENTE - BRUSSEL
Samen met het kwalitatief hoogwaardige toerisme en de horeca, vind ik dat familiebedrijven onmisbaar zijn voor een leefbare en aantrekkelijke gemeente. Als politica ben ik nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van bedrijventerreinen in Delden en Hengevelde. Na raadslidmaatschap in Ambt Delden en Provinciale Staten van Overijssel, heb ik me in de tweede kamer twaalf jaar ingezet voor de agrarische sector en andere belangrijke onderwerpen. Sinds 2014 maak ik deel uit van het Europees Parlement, waardoor ik veel in Brussel ben, maar Twente is in gedachten altijd dichtbij.

RENTMEESTERSCHAP
Denk ik terug aan mijn jeugd in Markvelde, waar ik als kind al meehielp op de boerderij, ons familiebedrijf, dan raak ik overspoeld door mooie herinneringen uit die tijd. Vanuit onze buurtschap, verbonden met het stedeke Diepenheim en z’n kastelen, havezaten en landgoederen leerde ik al vroeg dat productie, economie en ecologie er op een harmonieuze manier samengaan. De eeuwenoude landgoederen van Markelo, Kerspel Goor, Diepenheim, Azelo, Ambt- en Stad Delden en de historische boerenerven, brachten mij de praktische betekenis van rentmeesterschap bij. Zonder opbrengst van de boerderijen, geen onderhouden havezaten van adel, borgmannen en Twentse drosten, geen lommerrijke lanen en schitterende parken. Zonder buurtschappen en agrarische productie, geen prachtig onderhouden historisch erfgoed, glooiende essen, kerk- en tichelpaden op ons platteland.

BEHOUD VAN HET MOOIE LANDSCHAP
Deze waarden zie ik ook in mijn familiegeschiedenis terug. Mijn voorouders waren eeuwenlang verbonden met dat rentmeesterschap. Die enorme sociaal-economische waarde van familiebedrijven is rijkelijk aanwezig in de gemeente Hof van Twente. Rentmeesterschap vereist echter waakzaamheid, zodat met de ecologie ook de economie op peil blijft. Ik vind dat we daaraan samen moeten blijven werken. Want alleen zo blijft Hof van Twente ook voor onze kleinkinderen en achterkleinkinderen behouden als aantrekkelijke, vitale, welvarende en onvergetelijke ‘Heimat’. Een regio waarvan ook de vele gasten en toeristen tot in lengte van dagen mogen genieten!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Annie

Lid van het Europees Parlement

Meer verhalen uit Hof van Twente

 1. Columns

  De ‘riekdom’ van er zijn voor mekaar

  Geschreven door Paul
 2. Doe-tips

  Tips voor Hemelvaartsdag in Hof van Twente

  Geschreven door Lionne
 3. Columns

  Als Hof van Twente naast Hilversum lag, woonde ik in Diepenheim. Zeker weten!

  Geschreven door Marijn
 4. Doe-tips

  Koningsdag vier je in Hof van Twente

  Geschreven door Lionne

Tip je vrienden

facebook twitter