Kasteel en landgoed Twickel

Landgoed Twickel is een particulier beheerd landgoed, 4.400 hectare groot, bestaande uit bossen, natuurgebieden en landbouwgronden. Kenmerkend zijn het centraal gelegen kasteel met haar befaamde tuinen, de traditionele boerenerven en het afwisselende coulisselandschap. Voor velen is Twickel een plek om de dagelijkse beslommeringen te vergeten, tot rust te komen, of juist op verkenning te gaan.

Net buiten het centrum van Delden ligt landgoed Twickel: een particulier beheerd domein van 4.400 hectare groot, inculsief 150 boerderijen met traditionele erven. Je herkent ze aan de zwart-witte luiken. Het afwisselende landschap bestaat uit zacht glooiende akkers en weilanden, bossen en eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen met daartussen beekjes en houtwallen. Niet te missen is natuurlijk het impostante kasteel. Maak vanuit Delden gebruik van de twee nog bijna nieuwe voetgangersbruggen over de N346. Ze verbinden het landgoed en stadshart op een mooie en opmerkelijke manier.

Naast de 150 boerderijen herbergt het landgoed twee watermolens, een watertoren en houtzagerij. Cultuur en natuur gaan op Twickel harmonieus samen. De zorg voor dit alles berust bij de Stichting Twickel.

Tuinen
De tuinen van Kasteel Twickel zijn een onderdeel van een uniek cultuurhistorisch erfgoed. Naast het uit 1347 stammende kasteel ligt een formele tuin met vormsnoeifiguren in buxus en taxus. De laatste barones ontwierp de rotstuin in Victoriaanse stijl. Het uitgestrekte park (20 ha.) met vijvers en een wildbaan dateert uit de 18e eeuw.

Moestuin
Naast de tuinen van Twickel ligt aan de Twickelerlaan 11 te Ambt-Delden de ommuurde moestuin. Hier worden als vanouds groente, fruit en bloemen gekweekt.

Honden op het landgoed
Twickel wil alle bezoekers laten genieten van het landgoed. Daar waar het kan zijn de terreinen opengesteld. Dat wordt aangegeven met de zwarte bordjes met de bezoekregels, zoals toegang tussen zonsopgang en zonsondergang, wandelen op wegen en paden. Vrijwel overal ben je met jouw hond welkom, mits de viervoeter is aangelijnd. Jouw hond mag alleen van de riem in een hondenlosloopgebied. Bekijk hier de kaart.

Bezoek de website voor alle informatie: twickel.nl.

Of bekijk de website twickel.nl/

Openingstijden

1 apr - 1 nov

maandag gesloten
dinsdag gesloten
woensdag 10:00 - 17:00
donderdag 10:00 - 17:00
vrijdag 10:00 - 17:00
zaterdag 10:00 - 17:00
zondag 10:00 - 17:00

1 nov - 1 apr

maandag gesloten
dinsdag gesloten
woensdag gesloten
donderdag gesloten
vrijdag gesloten
zaterdag gesloten
zondag gesloten

Bovenstaande openingstijden van de kasteeltuinen. Het Bezoekerscentrum | Landgoedwinkel is van november t/m maart wo t/m zo 11-16 uur en apr t/m okt wo t/m zo 11-17 uur geopend. Feestdagen niet open, tenzij vermeld in agenda.


contactinformatie

voorzieningen

Type
  • Erfgoed
  • Natuur
  • Natuurhistorie
Toegankelijkheid
  • Assistentiehonden toegestaan
  • Bruikbaar toilet
  • Elektrische rolstoeltoegankelijk
  • Invalidentoilet
  • Rolstoel beschikbaar
  • Rolstoeltoegankelijk

prijzen

€ 5,00 Entreeprijs

Tip je vrienden

facebook twitter