Twickel: hond aan de lijn

Boswachters van Twickel gaan strenger controleren op loslopende honden in gebieden waar dat niet is toegestaan. De komende tijd loopt er weer jong reewild in de bossen van Twickel. Loslopende honden zijn de grootste vijand van deze jonge dieren.

Jachtinstinct

Alle honden hebben een jachtinstinct. Als een hond ‘wild’ ruikt, wordt dat instinct geprikkeld en wil de hond het dier dat hij ruikt opsporen. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden. Ook voor honden die ‘niets doen’. Komt een hond te dicht in de buurt, dan schrikken de dieren op en vluchten weg.

Reeën

Reeën bijvoorbeeld slaan op de vlucht wanneer ze zich bedreigd voelen door een hond. Reeën kunnen weliswaar hard lopen, maar raken snel in paniek en letten niet meer op waar ze lopen. Vaak komen ze om, omdat ze pardoes de weg oprennen of zichzelf ophangen in prikkeldraad. Menig boswachter kan uit eigen ervaring vertellen over reeën die zich letterlijk doodgelopen hebben of zwaar gewond in het prikkeldraad hangen. Sommige honden weten ook een ree te pakken en tegen de grond te drukken. Deze reeën raken zwaar gewond en overleven dat meestal niet. Ook in deze periode, nu dieren jongen hebben, kunnen loslopende honden schade aanrichten. Jonge reetjes kunnen de eerste weken nog niet hard rennen. De moeder zoekt daarom een rustig plekje voor haar jongen terwijl ze zelf eten kan zoeken. Veelal houdt ze zelf vanaf een afstandje toezicht. Als een hond zo’n jong diertje vindt, slaat het diertje op de vlucht. Als het jong te ver wegloopt kan de moeder haar niet meer terugvinden. Of de hond bijt zo ernstig, dat het reekalfje aan zijn verwondingen overlijdt.

Vogels

Veel weidevogels nestelen in het veld. Op het moment dat ze te vaak verstoord worden vluchten ze uit het gebied en laten hun nest onbeheerd achter. Eieren of jonge kuikens zijn dan een gemakkelijke prooi voor andere dieren. De meeste vogels zoeken hun voedsel op de grond, door verstoring van een hond moeten ze opvliegen. Als dit vaak gebeurt worden de vogels zwakker en gaan ze minder eieren leggen. Met als gevolg dat er minder jonge vogels bijkomen.

Mag de hond mee?

Lekker lopen door het bos, spelen met je hond en samen rennen. Dat willen hondenbezitters graag. In veel natuurgebieden mogen honden alleen aangelijnd worden uitgelaten. En dienen baasje en hond op de paden te blijven en niet het weiland in of de heide op. Om toch aan de behoefte van vele hondenbezitters tegemoet te komen zijn er hondenlosloopgebieden zoals tegenover kasteel Twickel.