Markelose Berg

Vanaf de Markelose Berg zie je de drie herkenningspunten van Markelo al snel opdoemen: de toren van de oude Martinuskerk, de wieken van de Molen Buursink én de televisietoren in het buitengebied van Markelo.

Genieten van het vergezicht
Vanuit het centrum van Markelo is het een behoorlijke klim, maar absoluut de moeite waard! Het uitzicht vanaf de top van de Markelose Berg is een plaatje.

Markelerberg
De Markelose Berg (ook wel Markelerberg) ligt ten zuidwesten van Markelo. De top van de stuwwal ligt op 40,1 meter hoogte. De heuvel is voor het grootste deel met bos begroeid. Boven op de top staat het Provinciaal Verzetsmonument Overijssel 1940-1945. Jaarlijks vindt hier op 4 mei de provinciale Dodenherdenking plaats. Op het monument staan alle namen van de 470 omgekomen verzetsmensen uit Overijssel.

Broedgebied
De klinkerweg gaat dwars door een boomgaard, eigendom van Landschap Overijssel. De boomgaard wordt bewust in verwaarloosde staat gehouden, omdat het zo een ideaal broedgebied vormt voor zangvogels. het zo een

Stukje historie
Op de Markelose Berg hielden in de oudheid de Saksers uit de wijde omgeving hun volksvergaderingen. Omstreeks de 13e en 14e eeuw werden, volgens oude geschriften, op deze plek de bisschoppen van Utrecht als leenheren van Twente ingehuldigd. Vandaar dat je de bisschopsmijter terug ziet in het wapen van Markelo.

contactinformatie

 

Bergweg
7475AD Markelo

voorzieningen

Type
  • Erfgoed
  • Natuur
  • Natuurhistorie

Tip je vrienden

facebook twitter