Herikerberg

De Herikerberg aan de rand van Markelo is met z'n 48 meter boven NAP de hoogste van de vijf heuvels die rondom het dorp liggen. De Herikerberg is vooral bekend vanwege de galgenbelt en het circuit.

De Herikerberg is een stuwwal die in de voorlaatste ijstijd gevormd werd. Op de prehistorische mens oefende deze ‘berg’ een grote aantrekkingskracht uit; daarvan getuigen de grafheuvels in het gebied. De bossen waar je doorheen wandelt, herbergen een schat aan sporen uit het verleden.

Galgenbelt
Zo werden vroeger misdadigers, die waren veroordeeld, opgehangen aan de Galgenbelt op de Herikerberg. Bij de bouw van de uitkijktoren Belvedère in 1890 werden er geraamtes opgegraven. Er wordt beweerd dat de geesten van de overledenen nog steeds rond zweven over de Herikerberg...

De uitkijktoren Belvedère is tien meter hoog en is speciaal voor het mooie uitzicht gebouwd door de Heren van landgoed Weldam. Tegenwoordig wordt de toren bewoond.

Loopgraven
Net als op de kattenberg en Markeloseberg, vind je op de Herikerberg ook loopgraven. De loopgraven zijn aangelegd door de Duitse Bezetters in de Tweede Wereldoorlog. Vanuit deze loopgraven konden ze de spoorlijn Zutphen/Hengelo en het Twentekanaal overzien. Restanten van deze loopgraven zijn nog enigszins zichtbaar in het bos nabij de Goorseweg.

Motorcross
Op de Herikerberg werden in het verleden veel kuilen gegraven om er de leem te delven voor de verschillende tichelwerken. Door enkele van deze kuilen loopt nu het parcours van de bekende internationale motorcross die jaarlijks door de Markelose Motorclub Ons Genoegen wordt georganiseeerd. Deze club heeft de grootste historie in het WK Motorcross.

Tip: Kerkepaden-Tichelroutes Markelo
De Kerkepaden-Tichelroute Markelo laat je kennis maken met de cultuurhistorische van Markelo. De hele route is ca. 23 kilometer lang, maar opsplitsen kan natuurlijk ook. De route gaat uiteraard over de Herikerberg en vertelt je nog veel meer over de geschiedenis van deze berg. Je kunt de route bestellen via de webshop of kopen bij het VVV Informatiepunt.

contactinformatie

 

Herikerweg 1
7475TS Markelo

Tip je vrienden

facebook twitter