Watertoren Twickel

De Watertoren bij Delden is voor veel mensen een herkenningspunt. Dit rijksmonument werd in 1893-1894 ontworpen door H.P.N. Halbertsma ontworpen in opdracht van dr. R.F. Baron van Heeckeren van Wassenaar.

De watertoren is in 1894 gereedgekomen. De toren is 40,63 m hoog en telt binnen maar liefst 193 treden. Rondom is de toren voorzien van kantelen. De uitbouw aan de bovenzijde wordt gesteund door kinderhoofdjes, met afbeeldingen van neefjes van de Baron, alsmede zoontjes van de toenmalige rentmeester de heer Bitter en Ir. Halbertsma.

Als de toren geopend is, is een beklimming absoluut de moeite waard!

Meer historie
Het gebouw is uitgevoerd in een zeer rijk gedetailleerde neo-renaissance stijl in rode baksteen en voorzien van beeldhouwwerk van Gerard Muller. De toren was bedoeld als reservoir voor het blussen van branden op landgoed Twickel, maar vooral voor schoon drinkwater. Alvorens de toren gebouwd werd, bleek uit boringen dat het water bij Twickel zout bevatte (een ontdekking waaruit de zoutwinning in Twente is voortgekomen). Het water voor de watertoren werd daarom met een leiding uit Almelo gehaald. De baron liet ook de inwoners van Delden profiteren van zijn waterleiding, die tot 1955 in bezit van de familie bleef.

In beheer bij
De toren was tot 1955 in beheer bij de Waterleiding Maatschappij Overijssel en nu bij Vitens Waterbeheer. In 1977 is de toren gerestaureerd. Af en toe en tijdens Open Monumentendag is de toren te bezichtigen.

Openingstijden

maandag gesloten
dinsdag gesloten
woensdag gesloten
donderdag gesloten
vrijdag gesloten
zaterdag gesloten
zondag gesloten

De Watertoren is niet toegankelijk. Af en toe tijdens Open Monumentendag, zie agenda.


contactinformatie

 

Watertorenstraat 5
7491BC Delden

Tip je vrienden

facebook twitter