Goors Historisch Museum

Het museum is gevestigd in het fraaie stationsgebouw uit 1865 u kunt er op twee verdiepingen kennis maken met de geschiedenis van Goor.

Het Goors Historisch Museum is ondergebracht in het voormalige NS-station Goor-zuid, gelegen aan de spoorlijn Zutphen - Hengelo. Het station is gebouwd in 1864 door architect K.H. van Brederode. De spoorlijn Zutphen - Hengelo is als één van de laatste lijnen in Nederland geautomatiseerd en tot zolang bleven de stations in gebruik ter bediening van wissels, seinen en overwegen.

Hierdoor en door veranderende inzichten beide Spoorwegen om niet meer tot afbraak van buiten gebruik gestelde stations over te gaan, zijn de aanliggende stations, zoals Delden, Goor en Lochem gespaard gebleven en hebben die inmiddels een andere bestemming gekregen. Het station Goor-zuid werd museum.

Tentoonstelling: Goorse Joodse Gemeenschap
Deze tentoonstelling Goorse joodse families vertellen over hun leven en werk. Als bronnen zijn de boeken: Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is en Sprokkelen in Goors verleden gebruikt. Ook zijn er bijdragen van (oud) Gorenaren die reageerden op een oproep in de krant en via facebook. Verder is er gezocht op internet om de verhalen compleet te maken. Samen met het materiaal uit het depot van het museum is er een tentoonstelling samengesteld. Deze tentoonstelling is verlengd tot eind september.

Tentoonstelling: Werken in Textiel
Heel veel Gorenaren hebben van 1837 tot in de jaren ‘70 van de vorige eeuw in de textielfabrieken gewerkt. Daarvoor waren er al thuiswevers die voor eigen gebruik weefden en wat over was aan fabrikeurs verkochten.

Goor heeft dus een rijke textielhistorie van thuiswevers, weefschool, stoomblekerij, weverijen, katoendrukkerij, confectiebedrijf, kleermakers, textielwinkels en hobbywevers. Aan de hand van foto’s, verhalen en voorwerpen wordt het verhaal van deze textielarbeiders verteld.

Of bekijk de website www.historischgoor.nl/

Wanneer

  • -
  • -

Prijzen

  • gratis Entreeprijs

Locatie

Goors Historisch Museum

Adres
Stationslaan 1-3, 7471AP Goor
Telefoon
0547-263519
E-mail
Website
www.historischgoor.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter