Ronald Moelker, Niels Bijl & Liga Vilmane

Op zaterdagavond 23 november vindt er een concert plaats in de Oude Blasius. Een stijlvol programma, met een regisserende rol voor het orgel.

In hun programma klinkt voor de pauze verstild werk van Baltische componisten: Peteris Vasks, Galina Grigorieva en Eriks Esenvald en van Ronald Moelker zelf. Na de pauze volgt feestelijke muziek uit de 17e eeuw: Marco Uccelini en Tarquinio Merula.

Līga Vilmane (1983) is concertorganist en klavecinist. Zij studeerde orgel van 2002 tot 2006 aan de Jāzeps Vītols Muziek Academie in Rīga, waar ze les volgde bij Tālivaldis Deksnis. Ze vervolgde haar studie bij Gijs van Schoonhoven en Theo Jellema (ArtEZ-conservatorium Enschede) waar zij haar master-diploma behaalde in 2009. Vervolgens wijdde zij zich ter specialisatie aan haar klavecimbelstudie bij Tineke Steenbrink (ArtEZ-conservatorium Zwolle) en volgde lessen bij Ton Koopman en Christian Rieger. In 2013 behaalde zij het master-diploma. Sinds 2008 is Līga cantor-organist van de Protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse. Ze maakt deel uit van verschillende ensembles, waaronder Il Canto di Rame, La Corella en het Arcade Ensemble. Līga heeft een ruime concertpraktijk opgebouwd. Zo speelt zij geregeld bij het Orkest van het Oosten en concerteert ze onder andere in de Baltische staten, Zweden, Duitsland, Noorwegen, Finland, Italië en Amerika. Līga is verbonden aan het ArtEZ conservatorium Zwolle als docent oude muziek, correpetitor en docent harmonieleer. Ronald Moelker maakt concertreizen en cd's, als solist, met het Bassano Quartet en in diverse kamermuziek-ensembles. Hij speelde in festivals en concertseries in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Italië, Zwitserland, Griekenland, Zweden, Rusland en de Nederlandse Antillen. Hij is onderscheiden op het Festival Oude Muziek in Brugge en het Van Wassenaer Concours (eerste prijs). Naast werken uit het klassieke repertoire, brengt hij eigen werk voor tenor- en basblokfluit met klankschalen en componeert hij kamermuziek waaronder werk voor kamerkoor, saxofoon en blokfluit.

In 2004 richtte hij het Bassano Quartet op, samen met blokfluitbouwer/blokfluitiste en oud studiegenote Adriana Breukink. Dit ensemble speelt op handgebouwde Bassano blokfluiten naar 16e eeuws voorbeeld tot wel 3 meter lang. En het arrangeert nieuw repertoire (Classicisme, Romantiek en Impressionisme) voor blokfluiten met een stalen labium en groot dynamisch bereik zoals de fluiten uit de Eagle generatie. Ronald Moelker studeerde blokfluit aan de Conservatoria in Rotterdam en Den Haag en compositieleer bij Henk Keizer. In Niels’ leven staan muzikaliteit en integriteit centraal. Of hij nu Bach speelt op baritonsax, JacobTV op alt, Baldwyn op sopraan of originele opdrachtwerken op zijn geliefde tenorsaxofoon, alles draait om het tot leven wekken van muziek. Niels Bijl is een uitzonderlijk veelzijdig saxofonist. Zijn meest toonaangevende projecten zijn cd’s met repertoire voor tenorsaxofoon, het Aurelia Saxofoon Kwartet, de Four Baritones, het Bariton Instituut en zijn samenwerking met Ronald Moelker en vele andere musici met bijzondere instrumentcombinaties zoals accordeon, harp en strijkkwartet. Hoogtepunten uit zijn carrière zijn de solotournee Australië-Nieuw Zeeland in 2010, met hedendaagse composities afgewisseld met fantasieën van Telemann. Tournees met Sir Georg Solti’s World Orchestra for Peace. De theaterproductie Ik ben niet bang met René Groothof leverde hem een zilveren krekel op voor beste kindertheaterproductie, uitgereikt tijdens het Theaterfestival Amsterdam 2012. Als deel van zijn integriteit geeft Niels zijn kennis door aan volgende generaties, als privécoach, in masterclasses, en regelmatig op conservatoria wereldwijd. Al deze activiteiten hebben Niels Bijl de gelegenheid gegeven concerten en masterclasses te verzorgen in vrijwel geheel Europa, alsmede Japan, Nieuw-Zeeland, Brazilië, Canada en Amerika.

Kaarten
Kaarten zijn te verkrijgen bij de Read Shop Delden en op de rekening van de Cultuurvrienden (NL45 RABO 0317 6914 14). Uiteraard ook op zaterdagavond 23 november vanaf 18:45 uur aan de kerkzaal. Jongeren tot en met 16 jaar hebben vrij toegang. Leden: voorverkoop € 10, aan de kerkzaal op 23 november € 12. Niet leden: € 12 en € 14. Inclusief pauzedrankje. Zie verder: www.cultuurvrienden-oudeblasius-delden.nl

Of bekijk de website cultuurvrienden-oudeblasius-delden.nl/

Wanneer

  • -

Locatie

Grote of Oude Blasiuskerk

Adres
Kerkplein 3, 7491BM Delden
Website
www.blasiusdelden.nl

Tip je vrienden

facebook twitter