Molens & Watermolens

Hof van Twente herbergt drie bijzondere molens en twee historische watermolens, waarvan Den Haller in Diepenheim de oudste is.

 1. Watermolen Den Haller

  Watermolen Den Haller

  Adres
  Watermolenweg 32, 7478PW Diepenheim

  Watermolen Den Haller is de oudste (1169) molen van Nederland boven de grote rivieren. De molen wordt aangedreven door het water van de Molenbeek die zijn water weer uit de Schipbeek ontvangt.

 2. Noordmolen

  Noordmolen

  Adres
  Noordmolenweg 7, 7495VG Ambt Delden

  De Noordmolen is voor velen een tastbare herinnering aan het verleden. De eerste vermelding dateert uit 1347. De Noordmolen is een oliemolen. Na de korenmolen is de oliemolen de oudste en meest verbreide watermolen.

 3. De Braakmolen

  De Braakmolen

  Adres
  Mulderskamp 2b, 7471PA Goor

  De Goorse Braakmolen is een achtkantige met rietgedekte stellingmolen en ruim 22 meter hoog. De molen is gebouwd in 1856.

 4. Houtzaagmolen Twickel

  Houtzaagmolen Twickel

  Adres
  Zaagmolenweg 1, 7491BS Delden

  De Twickeler Houtzaagmolen werd in 1771 in opdracht van Carel George Graaf van Wassenaer Obdam gebouwd.

 5. De Molen van Buursink

  De Molen van Buursink

  Adres
  Stationsstraat 33, 7475AL Markelo

  In het hart van Markelo vindt u de uit 1836 stammende achtkantige stellingmolen Molen de Hoop of de Mölle van Buursink. Een rijksmonument die in 1991 volledig is gerestaureerd. De rieten kap is geheel vernieuwd en de molen kreeg weer wieken.

 6. Watermolen De Olde Meule

  Watermolen De Olde Meule

  Adres
  Oldemeulenweg 2, 7494PV Ambt Delden

  De Oldemeule aan de Oelerbeek, dateert uit 1690. In de 14e eeuw stond er reeds een watermolen. Tegenwoordig bestaat alleen de korenmolen van de Oldemeule nog. Het gebouw is opgetrokken in vakwerk met bakstenen wanden en deels een planken bekleding.