navigatie overslaan

Jofferpad Diepenheim

Het Jofferpad Diepenheim brengt je langs een aantal belangrijke plekken van de Joffers: Maria van Beckum en haar schoonzus Ursula von Werdum. De route start in Diepenheim en gaat vooral over Landgoed Nijenhuis.

  • type Wandelen
  • afstand 10,1 km
  • duur 2:31

Startpunt

Startpunt: TOP Diepenheim, Raadhuisstraat 16, Diepenheim

Toegankelijkheid

Goed om te weten: deze route is gedeeltelijk bewegwijzerd. Volg de rode pijlen.

Colofon

Route mogelijk gemaakt door Routenetwerken Twente, gemeente Hof van Twente, Provincie Overijssel, Werkgroep Jofferpad en HofMarketing.

  1. Wandelknooppunt W11

  2. Wandelknooppunt W10

  3. Diepenheim

    Diepenheim

    De naam Diepenheim verwijst naar bewoning in een laag gelegen gebied. Diepenheim werd vroeger omgeven door moerassen en broekbossen. De belangrijkste verbindingswegen waren het riviertje de Regge en de Schipbeek.

    Diepenheim is het kleinste stadje van Twente. Locals noemen het dan ook liefkozend ‘Stedeke’. Het stadje is omstreeks 1200 ontstaan als voorstadje bij het kasteel Diepenheim. De 2.700 inwoners zijn trots op hun stadje waar kunst en cultuur maar ook historie en beeldschone natuur onlosmakelijk met

    elkaar verbonden zijn. Op de foto zie je het Plumershuuske, een voormalig daglonerswoninkje aan de Grotestraat. Rond 1850 gebouwd voor 600 gulden door Hermannus Plumers. Tot 1937 heeft het opvallende huisje als woonhuis dienst gedaan. Daarna heeft het verschillende functies gehad, waaronder VVV.

    Wil je meer weten over Diepenheim? Stap dan eens binnen bij het VVV Informatiepunt in Herberg de Pol en vraag naar de Stadswandeling door Diepenheim.

  4. Havezate Nijenhuis

    Havezate Nijenhuis

    Kasteel Nijenhuis dateert al uit de 17de eeuw en is sinds 1799 altijd al in bezit geweest van de familie Schimmelpenninck.

  5. Mauritslaantje

    Mauritslaantje

    In de 16e eeuw verbleef prins Maurits tijdens zijn veldtocht in het Haghuis, om op verhaal te komen en zich voor te bereiden op toekomstige gevechten. De weg, waaraan het Haghuis ligt, heeft daarom de naam "Prinsendijk" gekregen en het verlengde van deze weg wordt het Mauritslaantje genoemd.

  6. Morshuis

    Morshuis

    De boerderij het Morshuis of Marshuys is van oorsprong een Borgmanshuys en behoorde reeds in 1188 als ‘domus to Mersche’ tot de goederen van de graaf van Dale, Heer van Diepenheim. Later kwam het in bezit van het adellijke geslacht van Beckum.

  7. Oranjemuseum Nieuwe Haghuis

    Oranjemuseum Nieuwe Haghuis

    In de 80-jarige oorlog bivakkeerde hier in 1597 een vendel ruiterij van het leger van Prins Maurits. Of de prins hier ook bij was? De overleveringen zijn hier stellig in. Wel zijn de bewoners van het Haghuis zeer Oranjegezind.

    Genieten op z'n Twents in Koninklijke ambiance, dat kan in het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis. Bekijk de grote verzameling Twents boerenantiek en Oranjecuriosa zoals herinnerings- en herdenkingsborden, tegeltjes, glazen, lepeltjes, schilderijen, platen, munten, wandkleden en boeken over het koningshuis

    Openingstijden

    Apr t/m okt: di, do en za 13:30-17:00 uur.

  8. Watermolen Den Haller

    Watermolen Den Haller

    Al in de 12e eeuw wordt de watermolen van Diepenheim genoemd. Deze watermolen is, na de Bisschopsmolen in Maastricht, de oudste nog werkende watermolen in Nederland. De boerderij naast de molen is in 1680 gebouwd. Het was de woning van de molenaar, maar zoals vaker gebeurde, werd de wachtende boeren

    (‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’) er een borrel geschonken. De molen wordt aangedreven door het water van de Molenbeek die zijn water weer uit de Schipbeek ontvangt. Waarschijnlijk ligt hier ook de oorsprong van Diepenheim. Nu bevindt zich een restaurant in de voormalige boerderij.