navigatie overslaan

Fiets dwars door het groen

Deze fietsroute leidt je dwars door het groen, langs authentieke Twentse molens. Je fietst over groene bospaden en smalle asfaltweggetjes en langs een flink aantal mooie bezienswaardigheden, waaronder watermolen de Oldemeule, de Houtzaagmolen en de Oostendorper Watermolen.

  • type Fietsen
  • afstand 61,0 km
  • duur 4:04

Startpunt

Startpunt TIP Haaksbergen, Blankenburgerstraat 40, Haaksbergen

  1. Museum Buurtspoorweg

    Museum Buurtspoorweg

    Vanaf het moment dat u een kaartje koopt stapt u in een stukje spoorweggeschiedenis om te bewonderen én te beleven. Niet alleen reist u als bezoeker met onze historische stoomlocomotieven en rijtuigen tussen onze museumlocaties in Haaksbergen en Boekelo, ook rond onze museumlocaties is veel te zien

  2. Fietsknooppunt 22

  3. Fietsknooppunt 24

  4. Fietsknooppunt 21

  5. Fietsknooppunt 38

  6. Fietsknooppunt TIP

  7. Boekelose Stoomblekerij

    Boekelose Stoomblekerij

    In 1888 werd voor de tweede en derde zoon van Gerrit Jan van Heek de N.V. Boekelosche Stoombleekerij te Boekelo opgericht, waar de katoen van Van Heek & Co werd gebleekt. Boekelo was hiertoe een geschikte locatie omdat er volop stromend water beschikbaar was en er een spoorweg doorheen liep.

  8. Erve Kwinkeler

    Erve Kwinkeler

    Voor de komst van de industrie bestond Boekelo uit enkele grote boerderijen en een havezate. Erve Kwinkeler is een fraai voorbeeld van een grote en voorname Twentse boerderij. Ziet u aan de voorkant het gevelteken? De geveltekens bevatten symbolen die de have en het goed van de boer beschermden.

  9. Fietsknooppunt 39

  10. Fietsknooppunt 11

  11. Watermolen Oldemeule

    Watermolen Oldemeule

    De Oldemeule is een door water aangedreven molen gebouwd in 1690 en bestond oorspronkelijk uit een koren- en oliemolen. De oliemolen is in 1900 afgebroken en de korenmolen is blijven staan. In 2000 en 2001 is de molen volledig gerestaureerd en in de originele staat en maalwaardig gemaakt.

    Daarnaast is er een molenverblijf bij gebouwd.

  12. Fietsknooppunt 29

  13. Fietsknooppunt 29

  14. Fietsknooppunt 81

  15. Waterpark 't Genseler

    Waterpark 't Genseler

    Aan de rand van de Hengelose wijk ’t Genseler vind je het waterpark. Deze vijvers zijn aangelegd om overtollig regenwater snel uit Hengelo te kunnen afvoeren. Vroeger werd het water afgevoerd door beekjes en vijvers en stroomde het weg in de grond.

    Maar door de hevige regenbuien van de laatste jaren was een andere aanpak nodig.

  16. Fietsknooppunt 51

  17. Afwijking knp-route

    Vanaf knp 51 richting knp 77 tot de Deldenerstraat. Deldenerstraat oversteken en LA fietspad volgen langs de Deldenerstraat. LA Deldenerstraat oversteken, Zaagmolenweg. Hier is de Twickeler Houtzaagmolen (Zaagmolenweg 1 Delden).

  18. Twickeler Houtzaagmolen

    Twickeler Houtzaagmolen

    Ruim tweehonderd jaar is hier hout gezaagd. In die periode zijn verschillende aanpassingen aan de machines gedaan om met nieuwste technieken te kunnen werken. Eerst werd er op windkracht gezaagd, vervolgens met een stoommachine en daarna elektrisch totdat in 1975 de zagerij werd gesloten

    Na een grondige restauratie in 1988 en 1989 is de Twickeler Houtzaagmolen in 1990 heropend. In 1989 heeft de "Stichting Beheer Houtzaagmolen Twickel" het beheer en het onderhoud overgenomen. Een groep enthousiaste vrijwilligers staat klaar om u rond te leiden

  19. Vervolg afwijking knp-route

    Na bezoek aan de houtzaagmolen terug naar de Deldenerstraat en fietspad vervolgen. fietspad wordt Twickelerlaan. Hier vindt u Kasteel Twickel (Twickelerlaan 7 Delden). Terug fietspad vervolgen richting knp 76

  20. Kasteel Twickel

    Kasteel Twickel

    Landgoed Twickel is een particulier beheerd landgoed, 4.400 hectare groot, bestaande uit bossen, natuurgebieden en landbouwgronden. Kenmerkend zijn het centraal gelegen kasteel met haar befaamde tuinen, de traditionele boerenerven en het afwisselende coulisselandschap. Voor velen is Twickel een

    plek om de dagelijkse beslommeringen te vergeten, tot rust te komen, of juist op verkenning te gaan. Niet te missen is natuurlijk het impostante kasteel. De oorsprong van het huis en zijn bewoners gaat terug naar 1347. In dat jaar kocht Herman van Twickelo het ‘Huis to Eysinc’ dat al snel de naam

    Twickel kreeg. Twickel is nooit verkocht: het vererfde van vader op zoon of op dochter. De laatste eigenaresse, Marie barones van Heeckeren van Wassenaer, bracht de buitenplaats in 1953 onder in de Stichting Twickel. Naar haar wens wordt het kasteel nog steeds bewoond.

  21. Museum No Hero

    Museum No Hero

    Museum No Hero is een museum voor beeldende kunst gelegen in Delden. Het museum biedt wisselende tentoonstellingen en activiteiten op het gebied van internationale kunst. Vijf eeuwen en vijf continenten komen bij elkaar in Museum No Hero, dat is gevestigd in een prachtig historisch pand.

  22. Zoutmuseum Delden

    Zoutmuseum Delden

    Het Zoutmuseum staat in het centrum van Delden, waar in 1886 in de tuinen van kasteel Twickel zout in de bodem werd aangetroffen. Het museum vertelt het complete verhaal over zout in al zijn facetten. Daarbij gaat het niet alleen over de geschiedenis van Twickel, Boekelo en Hengelo,

    maar vooral ook om de periodes veel verder terug in de tijd en om plaatsen wereldwijd. Zout is een wereldgeschiedenis!

  23. Fietsknooppunt 76

  24. Oude Blasiuskerk Delden

    Oude Blasiuskerk Delden

    De kerk, die voor het eerst vermeld werd in 1118, was voor de Reformatie gewijd aan de heilige Blasius. Het grootste deel van kerk stamt uit de 15e en begin 16e eeuw. Na de bouw van het zuiderzijschip volgde in 1464 de bouw van het zuiderzijkoor.

    De zandstenen toren, waarvan de bouw werd begonnen in 1516, is nooit voltooid. In 1583 brandden kerk en toren af, waarbij vermoedelijk enkele gewelven zijn ingestort. Na de reformatie werd de kerk in 1602 door Prins Maurits aan de protestanten toegewezen.

  25. Stadspomp Delden

    Stadspomp Delden

    In 1894 is op de Markt in Delden een herinneringsmonument geplaatst als dank voor de door baron Van Heeckeren aangelegde waterleiding.

  26. Fietsknooppunt 75

  27. Fietsknooppunt 2

  28. Wijngaard Hof van Twente

    Wijngaard Hof van Twente

    De wijngaard behoort met 5,5 hectare grond tot één van de grootste wijngaarden van Nederland. Voor de productie van de rode-, witte- en roséwijnen worden druiven verbouwd die goed gedijen in het noordelijke klimaat.

  29. Fietsknooppunt 6

  30. Fietsknooppunt 12

  31. Bentelerheide

    Bentelerheide

    De Bentelerheide, ook wel Bentelerhaar genoemd, is een mooi natuurgebied ten zuiden van Bentelo. De heide heeft een oppervlakte van ongeveer 30 hectare en is eigendom van Stichting Twickel.

  32. Fietsknooppunt 9

  33. Fietsknooppunt 17

  34. Fietsknooppunt 16

  35. Fietsknooppunt 16

  36. Fietsknooppunt 25

  37. Fietsknooppunt 52

  38. Fietsknooppunt 52

  39. Fietsknooppunt 53

  40. Oostendorper Watermolen

    Oostendorper Watermolen

    Bezoek deze prachtige dubbele waterradmolen aan de Buursebeek, waarvan de geschiedenis begint in 1548. Tot 1600 lag, even stroomafwaarts bij de Veddersbrug, een molen die verwoest werd. In 1633 kreeg Willem Ripperda tot Weldam toestemming de Oostendorper molen te bouwen op de huidige locatie.

  41. Fietsknooppunt 82

  42. Fietsknooppunt 85

  43. Fietsknooppunt TIP