In het weekend van 14 en 15 september 2024 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit. Ook Hof van Twente doet mee!

Een aantal monumenten uitgelicht

 1. Watermolen Den Haller

  Watermolen Den Haller is de oudste (1169) molen van Nederland boven de grote rivieren. De molen …

 2. Noordmolen Twickel

  De Noordmolen op landgoed Twickel is een watermolen van meer dan 650 jaar oud en Twickels oudste …

Mariakapel

Onderweg

Sinds 1987 staat het tweede weekend in september in het teken van Open Monumentendagen. Met jaarlijks rond de één miljoen bezoekers een van de grootste culturele evenementen in Nederland.

Het thema van dit jaar is: “Routes, netwerken en verbindingen”. Mensen en samenlevingen zijn altijd in beweging: in tijden van vrede en oorlog, voor pelgrimsreizen, handel en ontdekking. Routes en (handels)netwerken ontstonden, wegen werden aangelegd, transportnetwerken uitgebouwd, nieuwe vervoersmiddelen en manieren van communicatie werden uitgevonden. Deze routes, netwerken en verbindingen blijven zich voortdurend ontwikkelen. Ze bevinden zich op het kruispunt tussen het verleden, heden en toekomst.

Poorten gaan open

Letterlijk gaan er poorten voor je open die normaal gesloten blijven. Zo kun je op zaterdag wandelen door de Breeriet op Twickel, een kijkje nemen in het huisarchief van Twickel of ontdekken hoe de kerk in Markelo eruit gaat zien na een grote verbouwing.

Vrijwilligers vertellen

Bij nagenoeg alle locaties staan er enthousiaste gidsen voor je klaar die vol passie vertellen over hun erfgoed. De een is nog enthousiaster dan de ander, maar één ding hebben ze gemeen: ze weten zo ontzettend veel en zorgen ervoor dat het erfgoed blijft leven door het verhaal door te vertellen.

Verhalen uit Hof van Twente

 1. De achtertuin van...

  Diederik Roeterdink

 2. Doe-tips

  Luister de podcast

  geschreven door Lionne
 3. Columns

  Hej ’t al Heurt?

  geschreven door Lionne
 4. Columns

  Stadsgids in Delden

  geschreven door Fredien
 5. Columns

  Softijs en kastanjes

  geschreven door Sander

Open Monumentendag op de kaart

Ontdek de gastvrijheid op de fiets
Fiets

in Hof van Twente

Fiets door het prachtige glooiende landschap van Hof van Twente met haar oude landgoederen, monumenten door bossen en leuke dorpjes.