Huis Nijenhuis

Huis Nijenhuis wordt voor het eerst genoemd in 1457 en is vanaf 1799 eigendom van de familie Schimmelpenninck.

Het landgoed is bijna 200 ha groot en is opengesteld voor wandelaars. Tuin en park zijn in 1888 aangelegd naar het ontwerp van Hugo Poortman.

Huis Nijenhuis is o.a. opgenomen in de Zes kastelen Fietsroute Diepenheim en de Hof van Twente Fietsroute.

Kom je met de auto? Dan kun je deze het beste parkeren in Diepenheim zelf, op de parkeerplaats aan de Goorseweg.

Zowel het huis als de bijgebouwen worden priv├ę bewoond en zijn niet voor publiek opengesteld.

Historie
De oorsprong van het huidige Nijenhuis gaat terug tot 1662 en het is ontworpen door de bekende Amsterdamse architect Philips Vingboons. De eigenaar van destijds, Roelof van Hoevell, had duidelijk de wens voor een eigentijds huis ontworpen door een gerenommeerde architect. Het is waarschijnlijk dat Vingboons nooit Diepenheim heeft bezocht, gezien de aanzienlijke afstand en hobbelige dagreizen per koets vanuit Amsterdam in die tijd. Tot aan het einde van de 18e eeuw bleef Nijenhuis binnen de familie Van Hoevell.

In 1799 werd het landgoed verworven door Gerrit Schimmelpenninck, een wijnhandelaar uit Deventer. Hij deed dit ten behoeve van zijn zoon Rutger Jan (1761-1825), die advocaat was in Amsterdam en een zeer actieve rol speelde binnen de Patriottische beweging. Rutger Jan was parlementslid en diende in die tijd als ambassadeur van de Bataafse Republiek in Parijs. Enkele jaren later (1805/06) bekleedde hij zelfs gedurende negen maanden de functie van Raadpensionaris, wat destijds het staatshoofd van Nederland betekende. Hij heeft tot aan het einde van zijn leven regelmatig langere periodes op Nijenhuis doorgebracht. Sindsdien is het landgoed binnen de familie gebleven en tot op heden onafgebroken bewoond geweest. Het huis is in 1860 en 1914 uitgebreid met in totaal vier torens, die het geheel een majestueus karakter verlenen.

Of bekijk de website www.nijenhuisenwesterflier.nl/voorpagina.html

Openingstijden

Het huis en de bijgebouwen zijn niet toegankelijk voor publiek.


contactinformatie

 

Nijenhuizerlaan
7478PA Diepenheim

Tip je vrienden

facebook twitter