Landgoed de Lookerhof

In het bosrijke Twente vind je op Landgoed de Lookerhof 15 hectare natuurlijk karakter. Er staan voornamelijk dennen, berken en eiken. Reeën, hazen, konijnen en egels bewonen de droge zandgrond maar wat graag. Fietsers en wandelaars zijn hier van harte welkom! Het landgoed kent een rijke historie.

Landgoed de Lookerhof, op de flanken van de Herikerberg in Markelo, vind je nog een aantal authentieke Nettenvelden die met heide zijn begroeid. Vroeger waren deze in het bezit van de Goorse Firma Jannink en werden hier de echte ouderwetse visnetten van geimpregneerd touw, uitgerold om te drogen. In de jaren '60 stopte de Firma Jannink en kwamen de laatste nettenvelden in het bezit van Landgoed de Lookerhof.

Het voorbestaan van de heide in Nederland is voornamelijk afhankelijk van mensen en daardoor een belangrijk speerpunt voor het onderhoud van dit landgoed. Naast heide vind je op Landgoed de Lookerhof dennen, eiken en berken. Hoewel heide zich thuis voelt in vochtige streken waar het 's winters niet al te koud is en 's zomers lekker warm, ligt vergrassing en verdichting met dennenopslag op de loer. Grootschalig plaggen kan nadelig zijn voor de fauna en is dus geen optie voor dit landgoed. Wel een goede optie om de te heide te onderhouden is het schaap.

Eigenaar Martine Overmeer: “Hiervoor is het schaap een uitgelezen hulp om de heide te onderhouden. We zijn dan ook erg blij dat we het Groot Heideschaap een thuis kunnen bieden”.

In samenwerking met Edgar de Poel, schapenfokker en voorvechter van het instandhouden van oorspronkelijke huisdierrassen als het Groot Heideschaap, grazen deze grote hoogbenige en ongehoornde viervoeters met een goed loopvermogen. Het Groot Heideschaap staat bekend om hun hoge opname van laagwaardig ruwvoer en voelen zich daarom thuis in dit gebied.

Schapenfokker Edgar de Poel: “Het Groot Heideschaap is verbonden met Twente. De voorouders van dit ras kwamen tijdens de 80-jarige oorlog mee met de Spaanse legers naar deze gebieden. Deze hoogbenige schapen konden het tempo goed bijbenen en onderweg grazen. Zij voorzagen de (huur)soldaten en hun families van verse melk, vlees en wol. Deze wol is eeuwenlang gebruikt in de lakenindustrie en had vanwege de fijnere structuur de voorkeur boven de grofharige wol van de inheemse schapen. Hierdoor kon men dunnere kleding dragen”.

Tegenwoordig hebben katoen en synthetisch textiel de schapenwol verdrongen en tonen de schapen hun waarde als terreinbeheerder, om terreinen zoals heide in goede conditie te houden en zo verbossing tegen te gaan.

De inzet van schapen geniet de voorkeur boven het plaggen omdat begrazing een positieve uitwerking heeft. Het tijdelijk begrazen zorgt voor een minimale verstoring, zorgt voor verspreiding van zaden en de mest draagt bij aan de instandhouding van de insecten.

Als tegenprestatie voor het laten begrazen mag Edgar de Poel resthout van het landgoed gebruiken om zijn nieuwe insectenboerderij te verwarmen. Deze insecten zijn onderdeel van de eiwit-transitie. Zo komen oude landbouw, waar de schapen onderdeel van zijn, en de nieuwe landbouw bij elkaar op landgoed De Lookerhof.

contactinformatie

Tip je vrienden

facebook twitter