Natuurreservaat de Breeriet

Verscholen in het bos ligt de Breeriet, een fraai vormgegeven wandelpark uit 1871. Het park is alleen tijdens Open Monumentendag toegankelijk voor publiek of op afspraak onder leiding van een gids.

Het landschapspark maakt deel uit van het kerngebied van landgoed Twickel en is een rustgebied waar dieren zich overdag kunnen terugtrekken. In een druk bezocht gebied als dat van Tiwckel is zo'n plek onontbeerlijk. Daarom is het park gesloten voor publiek. Slechts op afspraak met de gids is de Breeriet te bezoeken en op speciale dagen, zoals tijdens Open Monumentendag. Op deze dag is er met gele pijlen een wandelroute van circa 2 kilometer uitgezet en kan het park worden bekeken.

Historie
In 1846 koopt J.D.C. baron van Heeckeren de Breeriet van de grote Boermarke van Delden. Hij laat in 1871 L.P. Zocher een ontwerp maken voor de aanleg van een 28 hectare groot landschapspark. In 1872 gaat de schop de grond in om een vijverpartij uit te graven die het drassige terrein moet ontwateren. Met de uitgegeraven grond uit de vijvers wordt het omliggende terrein opgehoogd. Tijdens het graafwerk ontwerpt Zocher een stelsel van gebogen paden en beplanting met bomen en struiken. Enkele exemplaren platanen en een taxus, staan er nog steeds.

In de vijvers van de Breeriet vestigde zich een reigerkolonie. Dit was aanleiding om het park al in 1895 aan te merken als natuurreservaat. Langzamerhand bleef het onderhoud achterwege en slibden de vijvers dicht met bladafval en dood hout. Daardoor kwam de afwatering in de knel, stierven bomen vroegtijdig af omdat hun wortels te nat stonden. Te sterk uitgedijde rododendrons overwoekerden de bodem en belemmerden de aanwas van nieuwe bomen. In de jaren 1996-1999 heeft Twickel het Park de Breeriet hersteld in zijn oude glorie: de vijvers zijn uitgebaggerd en de wandelpaden met bruggen en de parkachtige beplanting werden hersteld.

Of bekijk de website twickel.nl/

Openingstijden

Rondleidingen alleen op afspraak met gids


contactinformatie

 

Twickelerlaan 7
7495VG Delden

074-3761020

Tip je vrienden

facebook twitter