navigatie overslaan

in Goor

Rijk textielverleden

  • Leestijd 3 min
  • Gelezen 2008 keer
  • Geschreven door Lionne

Al in 1263 kreeg Goor stadsrechten en draagt het de bijnaam ‘Het Twentse Haagje’. In de negentiende en twintigste eeuw was Goor het bruisende centrum van de textielindustrie.

Rijke textielhistorie
Thomas Ainsworth, zoon van een Engelse katoenfabrikant en bekwaam technicus, was in 1833 de grondlegger van de eerste Twentse weefschool. Deze vormde de basis voor de eens zo rijkbloeiende textielindustrie in Twente.

Op de locatie van het statige pand op Grotestraat 26 woonde Thomas Ainsworth

In 1841, na zijn overlijden, werd Ainsworth begraven midden in Goor. Hij werd 46 jaar. Zijn imposante graftombe is nog steeds te bezoeken op de Oude Begraafplaats aan de Herman Heijermanstraat/Laarstraat.

De Regge
Ainsworth kon de betekenis van De Regge als geen ander inschatten. Bij de vestiging van zijn fabriek in het drassige Reggedal wist hij dat het riviertje het vervoer van goederen mogelijk maakte in een tijd dat de wegen in het oosten van het land onbegaanbaar waren. Bovendien: voor bleken en voor het gebruik van stoommachines was water onmisbaar. Niet voor niets eiste hij bij vestiging een stuw in de Regge om zo ook in tijden van droogte van water verzekerd te zijn.

Jannink
In 1860 neemt een telg uit de fabrieksfamilie Jannink uit Enschede de katoenweverij van Arntzenius over. Artzenius Jannink groeit uit tot een bedrijf dat ruim 600 mensen in dienst heeft. Rond 1890 staat het op de drieëntwintigste plaats van de top honderd van Nederlandse bedrijven. Het spoor zorgt voor een betere en snellere ontsluiting van de textielindustrie, eerst met de aanleg in 1865 van de lijn Zutphen-Hengelo en in 1910 met de noord-zuidlijn van Neede naar Nijverdal.

De Janninks brachten Goor naast veel werkgelegenheid ook architectuur

Vooral in de directe nabijheid van de fabriek stonden in het oog springende villa’s, zoals Villa Scherpenzeel en het Oude Gemeentehuis aan de Diepenheimseweg 1.

Op Stoom
In 1838 werd ’s morgens om negen uur de eerste stoommachine van Twente in werking gesteld. In hoogtijdagen werkten meer dan 700 mensen bij de Twentse Stoomblekerij aan de D.J. Bunschotenstraat. Eind vorige eeuw kwam er een eind aan de textielindustrie in Goor. Deze industriegrond Op Stoom (18 hectare), met daarop nog een aantal bedrijfsgebouwen, is aangekocht door gemeente Hof van Twente. De komende jaren ontwikkelt de gemeente de industriegrond tot een plek waar het fijn wonen, werken en recreëren is.

Goors Historisch Museum
In het voormalig stationsgebouw vertelt het Goors Historisch Museum onder andere over het ontstaan van ‘de textiel’ en wat eraan vooraf ging. Er staan oude weefgetouwen opgesteld, maar ook kabinetten en vitrines met linnengoed, gereedschap, kleding en accessoires van de streekdracht en mode tot circa de jaren ’60 van de vorige eeuw.

Wandelroute Reggeloop Goor
Een deel van bovenstaande informatie komt uit het routeboekje van Langs de Regge in Goor. Een fantastische wandelroute (8 km) waarin de geschiedenis van Goor duidelijk wordt uitgelegd.

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Lionne

Hi, ik ben Lionne. Opgegroeid in Diepenheim. Ik schrijf graag over Hof van Twente om mensen te inspireren en te overtuigen om een bezoek aan Markelo, Diepenheim, Goor, Hengevelde, Bentelo of Delden te brengen.