Columns

De ‘riekdom’ van er zijn voor mekaar

Geschreven door

Paul

Leestijd 3 minuten 157 x bekeken

Hoe rijk ben je, als je bent opgegroeid in een warm gezin met 10 kinderen?! Mijn naam is Paul Gelen en in oktober ’23 werd ik, met het project VrijMiGoal, van Stichting GOAL, uitgeroepen tot HELD van de Hof. Een jaarlijks initiatief van HofMarketing met genomineerden in de categorieën Wonen, Werken en Recreëren.

Als kind zag ik die rijkdom van een groot gezin niet altijd. Het leek mij juist heerlijk om een eigen kamer te hebben, of nieuwe kleren of (voetbal)schoenen te krijgen. Als jongste telg, kreeg ik ze altijd doorgeschoven van mijn oudere broers. Daar baalde ik wel eens van, maar de kleren en schoenen waren nog heel en pasten, dus daar moest ik het gewoon mee doen!

Hoe anders kijk ik nu naar mijn jeugdjaren. Grotere rijkdom kan ik me niet voorstellen! Bij ons thuis hadden we elkáár en was er altijd wel iets te beleven. Als je thuis kwam van school was mijn moeder er met een kop thee. Aan de grote keukentafel werd soms wel met z’n vijven huiswerk gemaakt en we hielpen elkaar. We voetbalden samen en maakten samen muziek. We gingen samen naar school en ook samen stappen bij discotheek De Zon in Goor. We deden en deelden bijna alles samen. Wat een rijkdom!

Altijd ruimte aan tafel
Tante Fien, een zus van mijn moeder, had het syndroom van Down. Ze woonde op de LosserHof maar werd, ondanks de drukte bij ons thuis, geregeld opgehaald om een weekendje te komen logeren. Dat vond ik altijd erg gezellig. We maakten samen muziek en Fien liep dan eindeloos rondjes om de tafel. Hoe mooi was het voor haar om even uit die zorgwereld te zijn en deel uit te maken van ons als gezin. Zij deelde in onze rijkdom mee.

Stichting GOAL
Door Fien kwam ik in aanraking met de zorg en inmiddels werk ik daar al 33 jaar in. Met Vincent Schreur, een ondernemer uit Losser, heb ik 21 jaar geleden Stichting GOAL opgericht. We verbinden het bedrijfsleven met activiteiten in de zorg. Een gouden formule waar de zorg baat bij heeft, maar ook de deelnemende bedrijven. Zij combineren Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en teambuilding. Die verbinding maken is geweldig. Het geeft bewustwording en positieve energie. Veel bewoners van zorginstellingen kunnen nu tóch deelnemen aan activiteiten. Bijvoorbeeld omdat medewerkers van bedrijven rolstoelen komen duwen tijdens de wandel2daagse.

VrijMiGOAL aan huis
Met Stichting GOAL richten we ons ook op eenzaamheid. Doordat mensen langer thuis wonen - alleen en soms hulpbehoevend - neemt de kans op eenzaamheid toe. Tijdens de oh zo populaire VrijdagMiddagBorrel (VrijMiBo), gaan tweetallen van bedrijven een borrel drinken bij iemand thuis. Dat doen ze vier keer per jaar bij mensen die aangeven hebben dat zoiets hen leuk lijkt. Ook weer zo’n idee dat ontstaan is aan de keukentafel. Dit keer aan de keukentafel met mijn eigen gezin. En met dit initiatief maakte Stichting GOAL mij een trotse HELD van de Hof, samen met al die andere mensen die daar achter zitten!

Aandacht voor elkaar
Het gevoel van hoe het vroeger bij ons thuis was heeft me gevormd. Er was aandacht voor elkaar en met kleine dingen kon je veel voor elkaar betekenen. Dat is eigenlijk waar ik nu hele dagen mee bezig ben: verbinding maken tussen mensen. Dagelijks zie ik wat het met mensen doet en het maakt niet uit wie of wat je bent. Elkaar aandacht geven is cruciaal voor het welbevinden van mensen. Ik vind dat we elkaar die aandacht allemaal moeten gunnen!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Paul

Meer verhalen uit Hof van Twente

 1. Doe-tips

  Tips voor Hemelvaartsdag in Hof van Twente

  Geschreven door Lionne
 2. Columns

  Als Hof van Twente naast Hilversum lag, woonde ik in Diepenheim. Zeker weten!

  Geschreven door Marijn
 3. Doe-tips

  Koningsdag vier je in Hof van Twente

  Geschreven door Lionne
 4. Columns

  Markelo, waar toerisme en thuiskomen samenkomen!

  Geschreven door Anita

Tip je vrienden

facebook twitter