navigatie overslaan

Columns

En dan nu het weerbericht in de Hof

  • Leestijd 3 min
  • Gelezen 1395 keer
  • Geschreven door Arjen

Eén van de meeste besproken onderwerpen iedere dag: “Wat doet het weer vandaag?” Het voorspellen van het weerbeeld, is eigenlijk een verwachting; wij weermannen en vrouwen, hebben nou eenmaal geen ‘glazen bol’. Op dit moment is ons land vele weerbureaus rijker dan aan het begin van deze eeuw. En ik geef toe; de één weet het nog beter dan de ander. Dat maakt het soms knap lastig om er regionaal een weerbericht van te maken dat ook nog betrouwbaar overkomt.

Het westen domineert
Ons landelijke instituut, KNMI, zetelt in De Bilt (Utrecht). De weersverwachtingen worden daar gebaseerd op zogenaamde weermodellen. Door de computer samengestelde weerkaarten die de weersystemen, lage- en hogedrukgebieden, netjes in ‘kaart’ brengen. De dichtbevolkte Randstad is voor het weerbericht een belangrijk gebied. Daar wonen immers de meeste mensen, zijn de meeste bedrijven gevestigd én,… niet te vergeten: daar is het strand. Je vindt er vele mooie badplaatsen aan de Noordzee.

Het oosten als het meest gunstig gelegen
Wij hier in het Oosten, zeg maar gerust Twente en de Achterhoek, wonen in het meest gunstig gelegen deel van het land. Voor wat betreft het weerbeeld dan hé. Oh ja, én… als je van mooi zonnig weer houdt. Bij een (zuid-)westelijke luchtstroming, die boven ons land gemiddeld het vaakst voorkomt, valt de meeste neerslag in het Zuidwesten, het Westen en het Noordwesten. Hoe verder de neerslag het land in trekt, hoe meer ‘lading’ ze verliest. Wij noemen dat ‘oplossen’ of ‘de fut eruit’. De regenmetingen (pluviometer) is dan ook het minst gevuld in onze omgeving.

Veel zon en minder regen
Kijken we naar de zomerperiode, mei t/m augustus, dan komen de meeste zonnige dagen voor in het Oosten en Zuidoosten van Nederland. De kustgebieden tellen de minste zonuren.

Met deze informatie, denk ik dat we -opnieuw- een mooie zomer tegemoet gaan.

Daarom; hebben wij soms, meevallend weer op zomerse dagen. Wel is het zo dat als het flink warm is, zeg maar 30 graden of meer, de kans op (zwaar-)onweer ook het grootst is in het Oosten. Onweersbuien zie je kort van tevoren pas ontstaan. Waarschuwen is dan vaak niet (meer) mogelijk. Dus trek je eropuit hier in het Oosten met de fiets of wandelend, houd dan de ‘buienradar’ goed in de gaten. En,… zoek bij naderend noodweer een overdekte schuilplek op. Ga nooit onder een boom staan bij onweer! Ben je op zo’n moment in een bos(rijke) omgeving, klop dan gerust bij een gastvrije boer(derij) aan!

Goed Goan!
Met deze informatie, denk ik dat we -opnieuw- een mooie zomer tegemoet gaan. Zeker weten doe ik het niet, want met deze opwarmende aarde is een goede voorspelling voor de hele zomer moeilijk te maken. Zelfs de meest geleerde en ervaren weerman of -vrouw lukt dat niet. Maar al met al kan ik wel zeggen dat het in ons Twente goed toeven is, met meestal het beste weer!

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Arjen

Lokaal weeramateur sinds 1983