navigatie overslaan

Recept

Recept: nieuwjaarsrolletjes bakken

  • Leestijd 2 min
  • Gelezen 6802 keer
  • Geschreven door Lionne

Het wafelijzer sist al, de koekjes zijn in de maak. Een echte traditie is het bakken van kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes voor Oud & Nieuw. Maar wat wordt er nu eigenlijk gebakken? Kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes?

Een kniepertje is een plat wafeltje dat wordt geknepen tussen het wafelijzer. Wordt de wafel met een houten stokje tot een rolletje gedraaid, dan heet het een nieuwjaarsrolletje.

Benodigdheden
1 pond suiker (500 gram)
2 eieren
2 ons boter (200 gram)
1 pond bloem (500 gram)
2 theelepels kaneel
2 theelepels anijszaad
Ongeveer 150 milliliter water

Bereidingswijze

  • Smelt de suiker in heet water (bij voorkeur in een klein kopje)
  • Smelt de boter in een steelpan
  • Zeef de bloem boven een beslagkom
  • Vervolgens doe je alle ingrediënten op de bloem in de beslagkom
  • Mix het mengsel tot een glad geheel
  • Als het beslag te dik blijft, kun je nog wat water of melk toevoegen
  • Laat tijdens het bakken het beslag op een warme plek staan, anders dikt het teveel in
  • Verwarm het wafelijzer voor
  • Vergeet het ijzer niet in te vetten met een klontje boter
  • Voor één rolletje doe je een juslepel beslag op het ijzer en daarna druk je het ijzer dicht
  • Bak het goudbruin
  • Neem het wafeltje uit het ijzer, leg dit op een houten plank en rol direct om een houten stokje (uiteinde van een pollepel kan natuurlijk ook)
  • Laat de rolletjes goed afkoelen

Slagroom erin en eet smakelijk!

Recept van Jo Wolberink-Brinckate

Wafelijzer voor nieuwjaarsrolletjes
Wafelijzer voor nieuwjaarsrolletjes

Bereidingswijze

Bereidingswijze

  • Smelt de suiker in heet water (bij voorkeur in een klein kopje)
  • Smelt de boter in een steelpan
  • Zeef de bloem boven een beslagkom
  • Vervolgens doe je alle ingrediënten op de bloem in de beslagkom
  • Mix het mengsel tot een glad geheel
  • Als het beslag te dik blijft, kun je nog wat water of melk toevoegen
  • Laat tijdens het bakken het beslag op een warme plek staan, anders dikt het teveel in
  • Verwarm het wafelijzer voor
  • Vergeet het ijzer niet in te vetten met een klontje boter
  • Voor één rolletje doe je een juslepel beslag op het ijzer en daarna druk je het ijzer dicht
  • Bak het goudbruin
  • Neem het wafeltje uit het ijzer, leg dit op een houten plank en rol direct om een houten stokje (uiteinde van een pollepel kan natuurlijk ook)
  • Laat de rolletjes goed afkoelen↵

Wat vind je van dit recept?

Geschreven door Lionne

Hi, ik ben Lionne. Opgegroeid in Diepenheim. Ik schrijf graag over Hof van Twente om mensen te inspireren en te overtuigen om een bezoek aan Markelo, Diepenheim, Goor, Hengevelde, Bentelo of Delden te brengen.