Recept
Recept: nieuwjaarsrolletjes bakken
- Leestijd 2 min
- Gelezen 6802 keer
Het wafelijzer sist al, de koekjes zijn in de maak. Een echte traditie is het bakken van kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes voor Oud & Nieuw. Maar wat wordt er nu eigenlijk gebakken? Kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes?

Een kniepertje is een plat wafeltje dat wordt geknepen tussen het wafelijzer. Wordt de wafel met een houten stokje tot een rolletje gedraaid, dan heet het een nieuwjaarsrolletje.
Benodigdheden
1 pond suiker (500 gram)
2 eieren
2 ons boter (200 gram)
1 pond bloem (500 gram)
2 theelepels kaneel
2 theelepels anijszaad
Ongeveer 150 milliliter water
Bereidingswijze
- Smelt de suiker in heet water (bij voorkeur in een klein kopje)
- Smelt de boter in een steelpan
- Zeef de bloem boven een beslagkom
- Vervolgens doe je alle ingrediënten op de bloem in de beslagkom
- Mix het mengsel tot een glad geheel
- Als het beslag te dik blijft, kun je nog wat water of melk toevoegen
- Laat tijdens het bakken het beslag op een warme plek staan, anders dikt het teveel in
- Verwarm het wafelijzer voor
- Vergeet het ijzer niet in te vetten met een klontje boter
- Voor één rolletje doe je een juslepel beslag op het ijzer en daarna druk je het ijzer dicht
- Bak het goudbruin
- Neem het wafeltje uit het ijzer, leg dit op een houten plank en rol direct om een houten stokje (uiteinde van een pollepel kan natuurlijk ook)
- Laat de rolletjes goed afkoelen
Slagroom erin en eet smakelijk!
Recept van Jo Wolberink-Brinckate

Bereidingswijze
Bereidingswijze
- Smelt de suiker in heet water (bij voorkeur in een klein kopje)
- Smelt de boter in een steelpan
- Zeef de bloem boven een beslagkom
- Vervolgens doe je alle ingrediënten op de bloem in de beslagkom
- Mix het mengsel tot een glad geheel
- Als het beslag te dik blijft, kun je nog wat water of melk toevoegen
- Laat tijdens het bakken het beslag op een warme plek staan, anders dikt het teveel in
- Verwarm het wafelijzer voor
- Vergeet het ijzer niet in te vetten met een klontje boter
- Voor één rolletje doe je een juslepel beslag op het ijzer en daarna druk je het ijzer dicht
- Bak het goudbruin
- Neem het wafeltje uit het ijzer, leg dit op een houten plank en rol direct om een houten stokje (uiteinde van een pollepel kan natuurlijk ook)
- Laat de rolletjes goed afkoelen↵