Het wafelijzer sist al, de koekjes zijn in de maak. Een echte traditie is het bakken van kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes voor Oud & Nieuw. Maar wat wordt er nu eigenlijk gebakken? Kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes?
Een kniepertje is een plat wafeltje dat wordt geknepen tussen het wafelijzer. Wordt de wafel met een houten stokje tot een rolletje gedraaid, dan heet het een nieuwjaarsrolletje.
Benodigdheden
1 pond suiker (500 gram)
2 eieren
2 ons boter (200 gram)
1 pond bloem (500 gram)
2 theelepels kaneel
2 theelepels anijszaad
Ongeveer 150 milliliter water
Bereidingswijze
Smelt de suiker in heet water (bij voorkeur in een klein kopje)
Smelt de boter in een steelpan
Zeef de bloem boven een beslagkom
Vervolgens doe je alle ingrediënten op de bloem in de beslagkom
Mix het mengsel tot een glad geheel
Als het beslag te dik blijft, kun je nog wat water of melk toevoegen
Laat tijdens het bakken het beslag op een warme plek staan, anders dikt het teveel in
Verwarm het wafelijzer voor
Vergeet het ijzer niet in te vetten met een klontje boter
Voor één rolletje doe je een juslepel beslag op het ijzer en daarna druk je het ijzer dicht
Bak het goudbruin
Neem het wafeltje uit het ijzer, leg dit op een houten plank en rol direct om een houten stokje (uiteinde van een pollepel kan natuurlijk ook)