Doe-tips

De Oale Roop over het koude platteland

Geschreven door

Lionne

Leestijd 2 minuten 5889 x bekeken

In Twente kennen we veel unieke tradities. Eén van de tradities is het midwinter- en ossenhoornblazen in de Adventstijd. Kijk niet raar op als je ineens de klaaglijke klanken op het koude platteland hoort!

Al voor de komst van het christendom werd er op de ossenhoorn en midwinterhoorn geblazen. Dit communicatiemiddel werd gebruikt voor het verjagen van boze geesten en het licht terug te laten keren, maar ook als waarschuwing en wilde dieren te verjagen. In de grensstreek werd de midwinterhoorn ook gebruikt om smokkelaars te waarschuwen voor de politie.

Volgens traditie mag er alleen geblazen worden in de adventstijd. De periode voorafgaand aan Kerstmis, heet de Adventstijd en begint altijd op de vierde zondag voor kerst. In deze tijd bereidt men zich voor op het kerstfeest. Daarbij geldt ook dat met meer dan één hoorn tegelijk blazen niet is toegestaan.

Vanaf de eerste zondag van de advent hoor je regelmatig de "oale roop" over de Twentse akkers. Ondanks dat het soms best koud is buiten, is het blazen fantastisch om te doen.

De Oale Roop bestaat uit een aantal rustig geblazen tonen, waardoor deze op grote afstand al hoorbaar is. Er wordt altijd met twee tonen begonnen en afgesloten. Andere blazers weten zo wanneer ze kunnen antwoorden op de roep en het zorgt ervoor dat ze niet door elkaar heen blazen. Bijzonder is dat elke buurschap zijn eigen variatie heeft op de melodie.

In Markelo wordt er geblazen op de ossenhoorn en in de andere kernen op de midwinterhoorn. De adventstijd begint op zondag 3 december. Wil je weten waar er geblazen wordt? Klik dan hier voor de agenda.

Foto's: Fotostudio Markelo

Ossenhoornblazer in Markelo | Foto: Marjan Noteboom
Ossenhoornblazer in Markelo | Foto: Marjan Noteboom

Midwinterhoornblazers in Diepenheim
Midwinterhoornblazers in Diepenheim

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Lionne

Hi, ik ben Lionne. Opgegroeid in Diepenheim. Ik schrijf graag over Hof van Twente om mensen te inspireren en te overtuigen om een bezoek aan Markelo, Diepenheim, Goor, Hengevelde, Bentelo of Delden te brengen.

Meer verhalen uit Hof van Twente

  1. Columns

    Paasvuren in Hof van Twente, gezellig en warm!

    Geschreven door Evelyn
  2. Doe-tips

    De beste tips voor Pasen

    Geschreven door Lotte
  3. Doe-tips

    Sprookjespad Bentelo

    Geschreven door Lionne
  4. Doe-tips

    Traditie: kniepertjes bakken

    Geschreven door Lionne

Tip je vrienden

facebook twitter