Columns

Ode aan Hét Schoolfeest

Geschreven door

Lodewijk

Leestijd 3 minuten 28 jan 2020

Ik kijk uit over het plein. In mijn hoofd begint het raamwerk alweer vorm te krijgen, als de vrijwilligers hun werkzaamheden op De Höfte voor die dag aan het afronden zijn. Hier zal de grote witte tent, omgeven door kermisattracties, weer het centrum vormen van de jaarlijkse traditie die het ‘Goors School- & Volksfeest’ heet. Als DJ reis ik nu al zo’n zes jaar de wereld over, van land naar land, van het ene feest naar het andere feest, en toch is het mij nog nooit gelukt een feest te vinden vergelijkbaar met ‘Hét Schoolfeest’.

Misschien is het nostalgie. Al vanaf jongs af aan bevond ik me donderdagmiddag, stipt om vijf uur, op het terrein. De tent was toen nog niet interessant, het was de kermis, en dan vooral de gokkasten, die mijn aandacht trokken. Meestal had ik op de zaterdagmiddag al mijn zakgeld al verbrast en liep ik vervolgens een paar uur hulpeloos en verveeld rond. Maar nooit doelloos. Ik wist dat ik op een goed moment de tent kon inlopen, en mijn ouders daar zou aantreffen met nét genoeg biertjes op om mij een extra briefje van 10 gulden te gunnen. En ja, geld dat ik vervolgens weer net zo hard zou stukslaan op de grabbelton en de muntjes-schuifmachines.

Inmiddels kan de kermis me een worst wezen. Zo rond mijn 15e begon ik de charme van de tent te leren kennen. En ieder jaar werd die liefde sterker. Nog steeds probeer ik jaarlijks terug te keren naar het Oosten om daar volle bak van donderdag tot zondag het feest mee te pakken. In de middag al beginnen met de eerste biertjes, een broodje kroket bij de ‘olle henne kroam’ en uiteindelijk hossend vooraan staan met vrienden maar vooral ook met vreemdelingen. Want juist dát maakt het schoolfeest zo bijzonder; wat je leeftijd, beroep, of status ook is: in de tent ben je allemaal gelijk en vier je samen feest.

Ook dit jaar hoop ik weer hossend vooraan in de tent te staan. Arm in arm met mensen die ik nu nog niet ken. En dan op de zondag gezamenlijk de kater vieren, door naar de optocht te kijken en te lachen om de altijd humoristische wagens van de rally. Het Goors School- & Volksfeest zal zijn magie nooit verliezen, en dat is maar goed ook. Lang leve de tente!

De column van Lodewijk staat in het Magazine Hof van Twente 2019

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Lodewijk

Lodewijk Fluttert alias DJ Bakermat is geboren in Markelo. Lodewijk is DJ en producer.

Meer verhalen uit Hof van Twente

 1. Doe-tips

  Glamping in de winter op Finspark Herikerberg

  Geschreven door Lionne
 2. Doe-tips

  Yuna en Fieke door kasteelrijk Hof van Twente op roadtrip

 3. Typisch Twents

  Toe aan een nieuw uitzicht dan dat van jouw collega? Zoom in op Twente!

 4. 24 uur op pad met

  Mathias neemt je mee met de Kerkepaden-Tichelroutes door Markelo

  Geschreven door Mathias

Tip je vrienden

facebook twitter