Columns

Stadsgids in Delden

Geschreven door

Fredien

Leestijd 3 minuten 2330 x bekeken

Column | Fredien Morsink

Stadsgids in Delden

STADSGIDS MET VEEL PLEZIER
In 1944 ben ik geboren in Ambt Delden in de buurtschap Deldeneresch, als dochter van Johan van den Barg, wagenmaker in het Twickelse bos. Ik heb mij altijd erg verbonden gevoeld met Delden. Het was dan ook een logische stap, om na mijn pensionering in 2005, als vrijwillig stadsgids aan de slag te gaan. Ik ben trots op Delden en laat dit stadje graag aan anderen zien.

STUKJE HISTORIE VAN DELDEN
Als stadsgids neem ik je graag mee in de historie van Delden. Zo lag Delden op de handelsroute van Naarden naar Duitsland waardoor er al snel meer bedrijvigheid ontstond. Ambachtslieden vestigden zich in het stadje en herbergen openden hun deuren. Delden werd welvarender en men voelde de behoefte om have en goed te beschermen. Rondom de kern werd een wal met twee poorten gebouwd. De wal werd omgeven door een gracht en een haag. Nog steeds is de oude stratenstructuur van het stadje te zien in het centrum van Delden.

FAVORIETE PLEKJE
Er zijn meerdere plekken waar ik heel graag kom. Eén daarvan is mijn ouderlijk huis bij Wagenmakerij van den Barg, middenin het Twickelse bos. Hier is ook het museum van de Wagenmakerij. Daar vlakbij vind je ook kasteel Twickel. Vroeger fietste ik er wel vier keer per dag langs. Het had altijd iets speciaals als je de barones zag. En ook nu nog; als ik echt tot rust wil komen, kies ik voor een wandeling door het Twickelse bos of voor een bezoek aan de Oude Blasiuskerk met de prachtige fresco’s.

NOABERSCHAP EN TRADITIES
In Delden was het altijd heel gewoon om naar elkaar om te kijken, ook wel noaberschap genoemd. Ook nu nog staat dit hoog in het vaandel in Twente. Jaarlijks wordt er met Hemelvaart nog altijd gedauwtrapt en vieren we in Delden met elkaar het Schuttersfeest. De Folkloristische Vereniging Midden Twenthe houdt veel tradities in ere met zang en dans. Een typisch Deldens zinnetje? “Joa, joa, ’t zal wa”, wat eigenlijk betekent; nee, je maakt mij niets wijs.

ÉÉN DAG IS NIET GENOEG
Wil je alles zien wat Delden te bieden heeft? Dan heb je aan één dag niet genoeg! Ga met mij of met één van mijn collega’s op pad en laat je informeren over de geschiedenis van Delden. Bezoek het Zoutmuseum, Landgoed Twickel met onder meer het kasteel, de historische houtzaagmolen en Museum No Hero. Wandel de Umfassungsweg rond Twickel. In het centrum vind je leuke winkels, goede restaurants en hotels. Het is hier goed toeven. Graag tot ziens!

De column van Fredien staat in het Magazine Hof van Twente 2020

OOK MET EEN GIDS OP PAD?
Maak een afspraak bij de VVV in Delden, tel. 074-3766363.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Fredien

Fredien is geboren in Ambt Delden en opgegroeid op steenworp afstand van kasteel Twickel. Tegenwoordig woont ze in Delden en is ze actief als stadsgids.

Meer verhalen uit Hof van Twente

 1. Doe-tips

  Koningsdag vier je in Hof van Twente

  Geschreven door Lionne
 2. Doe-tips

  Sprookjespad Bentelo

  Geschreven door Lionne
 3. Doe-tips

  Traditie: kniepertjes bakken

  Geschreven door Lionne
 4. Doe-tips

  Kerstmarkten in Hof van Twente

  Geschreven door Lionne

Tip je vrienden

facebook twitter