De Boomtuin

Een unieke plaats, de boomtuin dichtbij de Schipbeek in Diepenheim. In een dikke boom is een tuin op hoogte gecreëerd, vanwaar je werkelijk een fantastisch uitzicht hebt.

De Boomtuin is gemaakt door Jeroen Kooijmans en is onderdeel van de Tuinen van Diepenheim, een project van de Kunstvereniging Diepenheim.

Winst van tijd en ruimte
Tijd en ruimte in een niet-stedelijke omgeving liggen ten grondslag aan het concept van De Boomtuin van Jeroen Kooijmans. Een tuin heeft tijd nodig om te groeien. Door een tuin te maken in de kruin van een boom behaalt Kooijmans tijdwinst en schept hij een nieuwe ruimte. De boom als architectuur en drager van nieuw land.

Tuin voor twee
Via een open wenteltrap die langs de stam van een ca. 250 jaar oude eik omhoog gaat kom je op een plateau waarop een boomtuin met varens en mossen is aangelegd. Er loopt een klein paadje naar een bankje waar je kunt zitten. Door de bladeren van de boom heb je een mooi uitzicht over het landschap en de Schipbeek. Een sprookjesachtige tuin voor twee. De eik is eigendom van boer Matthijs Sipma, die als jongetje zelf veel in deze boom geklommen is.

Boomvriendelijk
De wenteltrap is tot stand gekomen door medewerking van Hugo Timmermans (industrieel ontwerper), Coreworks en Johan Sanderman (smid). Voor de tuin adviseerde tuinontwerper Sas Haan van De Graaf Hoveniers in Diepenheim. De constructie van de boomtuin is dusdanig dat er geen schade wordt toegebracht aan de boom.

Locatie? De Boomtuin ligt aan het fiets- en wandelpad tussen de Deventerdijk en Goordijk in Diepenheim. Als je met de auto komt, dan kun je deze parkeren aan de Deventerdijk op de parkeerplaats. Vervolgens wandel je in twee minuten naar de Boomtuin.

Rolstoeltoegankelijkheid
Vanaf de parkeerplaats aan de Deventerdijk vol je het zandpad. Onderweg ga je over een wildrooster. De Boomtuin zelf is niet toegankelijk door de trap omhoog.

De Boomtuin staat in het weiland achter de Borculoseweg 46 te Diepenheim. Leuk detail: boer Sipma heeft vroeger zelf ook veel in de boom geklommen.

De Boomtuin is gemaakt in opdracht van Drawing Centre Diepenheim als onderdeel van het project The Non Urban Gardens; Tuinen van de 21ste Eeuw.

Of bekijk de website drawingcentre.nl/tuinen/

contactinformatie

 

Deventerdijk
7478RR Diepenheim

voorzieningen

Type
  • Natuur

Tip je vrienden

facebook twitter