De tuinen van Diepenheim
De tuinen van Diepenheim vormen de bijzondere buitencollectie van het Drawing Centre Diepenheim. Verschillende kunstenaars tonen hier hun visie op natuur en landschap. Je vindt de tuinen op verschillende locaties in en rond Diepenheim.
de driedelige tuin van herman de vries
Zo ontdek je botanische verzamelingen die je kunt vergelijken op geur
en kleur. Ze zijn van herman de vries (hij wil z’n naam in kleine letters omdat hij meent dat er geen hiërarchie tussen dingen bestaat). Zijn tuin bestaat uit drie delen: wintertuin (planten die in dit seizoen bloeien), seringentuin (planten uitgekozen op geur) en vlindertuin (vol met struiken waar vlinders dol op zijn). Rolstoeltoegankelijk vanaf de Broenshof/Raadhuisstraat.
Hosta's in alle soorten
In het Gazebo, stap je via de omlijsting gevormd door donkerrode beuken, een levend schilderij binnen. Zo omschrijft Urbain Mulker zijn tuin tenminste. Het Gazebo bestaat uit meer dan duizend verschillende soorten hosta’s. Het pad door de tuin is een stevig zandpad en goed te doen met de rolstoel. Je vindt het Gazebo aan de Oude Goorseweg 2 in Diepenheim.
Tuin op hoogte Een boomhut ken je, maar ben je al wel eens in een boomtuin geweest? Pak de fiets en ga op pad. Even buiten Diepenheim, dichtbij havezate Westerflier en aan de Schipbeek, daar vind je ‘m. In een 250 jaar oude eik is een echte boomtuin gemaakt door kunstenaar Jeroen Kooijmans. Naar boven ‘klimmen’ doe je via de wenteltrap langs de oude boomstam. Eenmaal boven geniet je van de boomtuin en een subliem uitzicht. De boomtuin zelf is niet toegankelijk met een rolstoel.
If Bees are Few
Hoe kun je over tuinen in de toekomst nadenken als de bijen om ons heen in grote getale sterven? Als er weinig bijen zijn, is er dan nog wel een tuin? Dat is de centrale vraag in het werk van beeldend kunstenaars Jimini Hignett en Doris Denekamp. Je vindt deze tuin aan het einde van de 1e Broekweg bij de Boven Regge in Diepenheim. Deze tuin is niet gemakkelijk met de rolstoel te bereiken, aangezien de bijenkasten worden omringd door gras, struiken en wilde bloemen.
See hear the Bubbles
Bij herman de vries staat de zintuiglijke ervaring centraal. Hij gelooft dat de natuur kunst is. Het is er, en hij maakt het zichtbaar. Zo deed hij een ingreep in de natuur bij de brug aan de Deventerdijk over de Regge, die achter het Westerflier ontspringt. Deze ingreep vind je bij de brug over de Regge, die achter het Westerflier ontspringt.
De Waterlelies
De vijver met witte waterlelies (2014) van herman de vries vind je in de gracht van voormalig havezate Peckedam, naast het fietspad aan de Nijenhuizerlaan in Diepenheim. Mocht je met de auto komen, parkeren kan aan de Goorseweg en dan loop je er in nog geen 5 minuten naartoe. De steiger is niet rolstoeltoegankelijk.
Garden Fence
Wat een tuin anders maakt dan een landschap is de markering van de grenzen: het hek, de muur, de heg of de greppel. Edward Clydesdale Thomson meent dat tuinen zowel elementen van verbeelding als herinnering zijn, zowel een fysieke plek als een cultureel concept. Je vindt de Garden Fence (2013) tegenover Elferink 81 in Diepenheim.
The non urban garden
Zeg je Diepenheim, dan zeg je ook tuinen. De voorganger van het Drawing Centre Diepenheim, de Kunstvereniging, stelde een aantal kunstenaars twee vragen: Wat is jouw visie op de tuin van de 21e eeuw? En wil je daar een ontwerp van maken? Vier antwoorden kwamen binnen: De onbegrensde tuinen, een Garden Fence, een Boomtuin en de bijentuin If Bees Are Few …
De ongebrensde tuinen
In dit project ging Birthe Leemeijer op zoek naar de oorsprong van de tulp (2013). Er werden 70.000 tulpenbollen geplant op verschillende plekken in Diepenheim. Het is een kunstwerk met lange adem dat zich eerst verschuilt, dan tevoorschijn komt, zorg nodig heeft, langzaam weer verdwijnt en zich dan hopelijk weer opnieuw laat zien.