navigatie overslaan

Moestuin kasteel Twickel

Naast de tuinen van Twickel ligt aan de Twickelerlaan 11 te Ambt Delden de ommuurde moestuin. Hier worden als vanouds groente, fruit en bloemen gekweekt.

Een boomgaard en een groentetuin zijn er altijd op Twickel geweest. Ze waren van levensbelang voor de voedselvoorziening van het huis. Tot de achttiende eeuw lag de ‘gebruikstuin’ dan ook binnen de grachtengordel.

Nadat de tuinmode veranderde (liever siertuinen om in te genieten en mee te pronken) is de moestuin twee keer verplaatst. In 1715 op aanwijzing van landschapsarchitect Daniël Marot naar een locatie tegenover het kasteel, naast de kruising van de Twickelerlaan en de Kooidijk. En in 1886 toen hij moest wijken voor het landschapspark van Eduard Petzold. De moestuin verhuisde naar de huidige plek bij de kruising van de Twickelerlaan en de weg Delden-Borne.

Natuurlijk
Ten tijde van de barones Van Heeckeren werkten de tuiniers voornamelijk voor haar: zij at uitsluitend uit eigen tuin. De moestuin is na het overlijden van de barones in 1975 een tijd buiten gebruik gebleven. Stemmen gingen op om op deze plek een parkeerplaats te maken voor bezoekers van het landgoed. Na een periode van verval startte in 1993 de restauratie.

Door de inzet van de tuinbaas, drie hoveniers en twintig tuinvrijwilligers is de moestuin een levend cultuurmonument. Er wordt biologisch getuinierd. Schoffel en hark moeten het onkruid bestrijden en de bemesting gebeurt met biologische meststoffen. En ook de bestrijding van ongedierte gebeurt biologisch door het uitzetten van natuurlijke vijanden.

Nuttig
De moestuin functioneert als gebruikstuin, nu niet langer exclusief voor het kasteel maar ook voor bezoekers. Voor de siertuinen worden er jaarlijks 15.000 zomerbloeiers -meer dan 150 soorten- uit zaad opgekweekt, verspeend en opgepot. Daarvan worden zo’n 2.000 verkocht aan particulieren, de meeste op Plantjesmarkt de zaterdag voor Moederdag. Naast planten, groenten en fruit worden snijbloemen gekweekt en aangeboden.

Oogst is belangrijk, maar de tuin moet óók mooi zijn. Bloeiende planten staan tussen ‘vergeten groenten’ als kardoen, schorseneer en palmkool. Een loofgang met rozen doorkruist de teeltbedden. Leifruit langs de muren en paden, rabarber gebleekt in terracotta trekpotten, sla onder glazen cloches.

Bijenstal
Sinds 2005 beschikt de moestuin over een eigen bijenstal bestaande uit zestien kasten met evenzoveel volken. Voor bijen is de moestuin met zijn vele bloeiende planten een waar lustoord. Omgekeerd zijn de bijen voor de vitaliteit van de tuin onmisbaar. Veel planten zijn voor hun bestuiving afhankelijk van deze nijvere werkers. Elk bijenvolk produceert jaarlijks dertig tot veertig kilo honing en vijfhonderd gram was. De natuurzuivere honing is te koop in de Landgoedwinkel zolang de voorraad strekt.