R.K. kerk O.L. Vrouwe van Altijddurende Bijstand Kerk

Centraal in Bentelo vind je de O.L. Vrouwe van Altijd Durende Bijstand kerk uit 1954. De Mariakapel in de kerk is dagelijks te bezoeken.

Oprichting parochie en bouw noodkerk
De inwoners van Bentelo wilden in 1936 al een eigen parochie oprichten. Door omstandigheden gebeurde dit eind 1945 pas. Kapelaan Kohlmann werd in juli 1945 tot bouwpastoor benoemd. Op 20 december 1945 werd de kerk ingewijd. Twee dagen daarvoor werd de parochie van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand opgericht.

Noodkerk De noodkerk, die gebouwd was met veel geschonken materiaal, deed dienst tot in 1954. Hier konden 288 mensen in plaatsnemen. Tegenwoordig is dit gebouw opslagruimte.

Nieuwe kerk
De huidige kerk is in gebruik genomen op 19 augustus 1954. Het is een drie-beukige neo-romaanse kerk, naar ontwerp van architect Jan van Dongen (1896–1973). Opvallend is dat de kerk een enigszins Italiaans karakter heeft met een drievoudig voorportaal. Dit wordt ook wel natrix genoemd. Daarboven zie je een roosvenster: een cirkelvorming gebrandschilderd glas met motieven zoals windrichtingen en afbeeldingen van de H. Gregorius en de H. Cecilia.

Van Dongen heeft ook de kerktoren ontworpen, die ruim tien jaar later pas is gebouwd. De toren heeft een hoog geplaatste wijzerplaat en drie klokken. De kerk had eerst 400 zitplaatsen, na aanpassing van het interieur was er ruimte voor 375 mensen.

Interieur
In de buitenmuren vind je 26 gebrandschilderde ramen, naar ontwerp van Jan Schoenaker. Daarop staan Bijbelse taferelen waarin Twentse motieven zijn verwerkt. Schoenaker heeft ook de schilderijen in de Mariakapel gemaakt, evenals de unieke geglazuurde kruiswegstaties.

Het orgel (1980) in de kerk is een ontwerp van Vermeulen uit Alkmaar. Voor in de kerk staat het marmeren doopvont.

Mariakapel
Rechts achterin de kerk vind je de Mariakapel, deze is dagelijks te bezoeken.

Of bekijk de website heiligegeestparochie.nl/

contactinformatie

Tip je vrienden

facebook twitter