Erve Tichelwaark
Markelo
Het Drawing Centre Diepenheim is een bijzondere plek waar tijd en ruimte is om te kijken, met elkaar te spreken en met anderen van kunst en natuur te genieten. Meerdere tuinen in en rondom Diepenheim vormen namelijk de bijzondere buitencollectie, absoluut de moeite waard!
Hof van Twente kent meerdere (boerderij)musea die de moeite waard zijn. Bij Museumboerderij de Wendezoele in Delden wordt nog geboerd zoals dat een halve eeuw geleden gebeurde. Regelmatig worden er activiteiten georganiseerd zoals dorsen, kinderspeeldagen, slachtvisite of de Wendezoeledagen. Ontdek bij Museum Eungs Schöppe in Markelo een van de grootste klederdrachtcollecties en een authentieke boerenkeuken.
Wist je dat Goor een rijke textielhistorie heeft? In het Goors Historisch Museum komt deze textielnijverheid weer tot leven. Je vindt er oude weefgetouwen, kabinetten en vitrines met oud linnengoed, kleding en accessoires.
Stap ook eens binnen bij het Zoutmuseum in hartje Delden. Hier ontdek je het complete verhaal over zout. Op educatieve en speelse wijze wordt duidelijk gemaakt dat zout een belangrijk product is en in de geschiedenis een belangrijke component was in de chemie. Of bezoek Erve Tichelwaark in Markelo waar je een overzicht treft van de bloeiende leem verwerkende industrie die er ooit gevestigd was.
Een paar jaar geleden opende Museum No Hero haar deuren in de oude rentmeesterij van Landgoed Twickel (Hengelosestraat). Het museum heeft een eigen collectie en wisselende tentoonstellingen. Verrassend zijn ook de parktuin met kunst en een fijn terras.
Al sinds jaar en dag heeft Diepenheim een goede band met de Oranjes. Zo woonde de moeder van Prins Bernhard bijna 20 jaar lang op kasteel Warmelo. En nu beschikt Diepenheim over een heus Oranjemuseum. Het Nieuwe Haghuis ligt aan de Prinsendijk en is omgeven door fiets- en wandelpaden. Je vindt er een verrassend uitgebreide collectie over het Koninklijk huis, waaronder herinneringsborden, tegels, glazen en boeken.
De collectie van het Klompenmuseum ’t Oale Ambacht in Goor bestaat uit veel bijzondere klompen, een verzameling handgereedschappen en oude machines. Klompenmakers, waaronder Nederlandse en Europese kampioenen, geven regelmatig op woensdagmiddag (april t/m okt) demonstraties handmatig klompen maken.