Van de zeven kastelen in Hof van Twente zijn diverse landgoederen en prachtige tuinen opengesteld voor het publiek. Eeuwen tuinarchitectuur worden erin weerspiegeld. Bezoek de tuinen van kasteel Twickel bij Delden of die van het Weldam of Warmelo in Diepenheim. In de bloeitijd komen de geuren je tegemoet.

Tuinarchitectuur

Naast de uitgestrekte landgoederen rond de zeven kastelen, zijn er drie prachtige tuinen opengesteld voor publiek. Je vindt hier tuinarchitectuur door de eeuwen heen. Neem een kijkje in de overweldigende tuinen van kasteel Twickel, het Warmelo of kasteel Weldam. Dol op rozen? Breng dan zeker een bezoek aan Kwekerij de Border achter de oude kasteeltuinmuur van Twickel.

Op het stalen ros

Heel handig, de Zes kastelen Fietsroute Diepenheim. De goed bewegwijzerde route brengt je in 28,5 kilometer langs de kastelen in en rond Diepenheim. De route is verkrijgbaar bij de Tourist Info's in Hof van Twente en via de webwinkel.

Op huisbezoek

De kolossale deuren van kasteel Twickel gaan niet zo heel vaak open voor publiek. Dus als het gebeurt, zorg dan dat je erbij bent! Kijk op twickel.nl voor de data in juni tot en met september. In een uur leidt de gids je rond door de salons, de eetzaal met een prachtig gedekte tafel, de bibliotheek en de imposante keuken in het onderhuis. Zelfs het rijkelijk versierde gastentoilet op de eerste etage is onvergetelijk.

verhalen & tips over Landgoederen & kastelen

 1. Columns

  De ‘riekdom’ van er zijn voor mekaar

  geschreven door Paul
 2. Doe-tips

  Tips voor Hemelvaartsdag in Hof van Twente

  geschreven door Lionne
 3. Columns

  Als Hof van Twente naast Hilversum lag, woonde ik in Diepenheim. Zeker weten!

  geschreven door Marijn
 4. Doe-tips

  Koningsdag vier je in Hof van Twente

  geschreven door Lionne
 5. Columns

  Markelo, waar toerisme en thuiskomen samenkomen!

  geschreven door Anita
 6. Doe-tips

  Sprookjespad Bentelo

  geschreven door Lionne
 7. Doe-tips

  Traditie: kniepertjes bakken

  geschreven door Lionne
 8. Doe-tips

  Kerstmarkten in Hof van Twente

  geschreven door Lionne

Evenementen op landgoederen

Zeven kastelen, net een sprookje!

Zeven kastelen in één gemeente (215 vierkante kilometer)?! Deze hoge ‘kasteeldichtheid’ heeft waarschijnlijk te maken met de oude handelsroute vanuit steden in het westen richting Berlijn, Hamburg of Moskou. Een andere verklaring is dat rijke, adellijke families uit Noord en Zuid Holland graag uitweken naar een buitenpaleis in het mooie Twentse coulisselandschap.

In Delden vind je kasteel Twickel en in en rond Diepenheim liggen Huis Nijenhuis, kasteel Warmelo, Huis te Diepenheim, Huis Westerflier, kasteel Weldam en havezate Wegdam.