navigatie overslaan

Atelier Jan Broeze

Jan Broeze (1896 - 1983) is een Twentse schilder van boeren komaf uit het buurtschap Elsenerbroek tussen Goor en Enter. Zijn atelier is gerenoveerd en nu te bezichtigen als de deur openstaat. De toegang is gratis.

In 1896 is (Egbert) Jan Broeze geboren op het erf Koarjan. Zijn moeder overlijdt in 1901, waardoor de opvoeding door de grootouders Leetink wordt overgenomen. Vanaf zijn twaalfde tekende Jan en vier jaar later werd het eerste olieverfschilderij gemaakt. In 1923 leert Jan de Brabantse schilder Jan Kruysen kennen, waardoor hij bekend wordt met stromingen in de moderne kunst als het kubisme. Samen gaan zij naar schoonfamilie van Jan Kruysen in Silezië, ten oosten van het Reuzengebergte. In 1924 komt Jan terug uit Silezië. Hij blijft dan bij zijn broer Hendrik en diens vrouw op Koarjan wonen en werken. In 1929 krijgt Jan eigen werkruimte in het 'oale hoes'. Ingrijpend is de door soldaten aangestoken brand in 1945. Honderden tekeningen en ca. 20 schilderijen gaan verloren. Vanaf 1951 bikt Jan de oude stenen af en metselt de nieuwe muren van het 'oale hoes'. Op de plaats van een extra gebint schept hij zijn eigen atelier.

Eind 1945 is Jan medeoprichter van de kunstenaarsvereniging De Nieuwe Groep. Gezamenlijk worden er groepstentoonstellingen georganiseerd in diverse plaatsen. In 1959 reist hij samen met Karel Schönfeld-Wichers naar Zuid Frankrijk en Spanje.

In 1983 is Jan Broeze in Delden overleden. Zijn werken zijn nu te zien in het Provinciehuis in Zwolle, Rijksmuseum Twenthe in Enschede en de gemeentehuizen in Enschede, Hengelo en Goor. Veel werk is in particulier bezit. In 1953 maakte hij een graffito voor de sportzaal in Goor. Dit graffito is onlangs overgebracht naar de gevel van het buurthuis in Elsenerbroek.

Categorieën