GEANNULEERD G.F. Händel en J.S. Bach | Nieuw seizoen Bachwerkplaats

Het ensemble van Stichting Bachwerkplaats geeft zondag 4 oktober haar eerste optreden van het nieuwe seizoen. In de prachtige akoestiek van de Johanneskerk te Diepenheim klinken Dixit Dominus van G.F. Händel en Nach Dir, Herr, verlanget mich (BWV 150) van J.S. Bach.

Om volgens de veiligheidsrichtlijnen te kunnen optreden, geeft het ensemble van Stichting Bachwerkplaats tweemaal hetzelfde concert: om 14.30 en om 16.30 uur.

Om de klassieke concerten volgens de coronaregels te laten verlopen, kan er de komende optredens een kleiner aantal bezoekers toegelaten worden in de Johanneskerk. Om toch vele liefhebbers hiervan te laten genieten, brengt het ensemble deze middag twee uitvoeringen achter elkaar ten gehore.

G.F. Händel
Dixit Dominus (HWV 232) is een toonzetting van Psalm 110: ‘De Heer sprak tot mijn heer’. Georg Friedrich Händel was 22 jaar oud toen hij dit schreef. Hij had net een tweejarige studiereis achter de rug, waarbij hij zich had verdiept in de Italiaanse opera en de muziek van Corelli en Carissimi. Het meesterwerk heeft een emotionaliteit en een vitaliteit die kenmerkend is voor de Italiaanse barokmuziek van weleer. De première, in de Santa Maria in Montesanto in Rome, maakte destijds grote indruk op de toehoorders en critici. Dit werk is het oudst bewaarde handschrift van de componist.

J.S. Bach
Nach Dir, Herr, verlanget mich (BWV 150) is een vroege cantate van Johann Sebastian Bach. Volgens sommigen zelfs de vroegste. Bach werkte destijds nog als organist in Arnstadt, hij was nog geen cantor of kapelmeester en hoefde dus nog geen liturgische, vocale muziek te schrijven. De cantate heeft dan ook geen liturgische bestemming. De componist bevindt zich in deze cantate op het snijpunt van oud en nieuw. De tekst is opgebouwd uit delen uit psalm 25, afgewisseld met eigentijdse poëzie. De cantate bevat echter nog niet het traditionele slotkoraal of de recitatieven, zoals in Bachs latere werk.

Kaartverkoop
Kaarten zijn online verkrijgbaar via bachwerkplaats.nl of aan de kassa in Cultuurcentrum Herberg de Pol (Raadhuisstraat 8 te Diepenheim), kaartverkoop aan de deur is niet mogelijk. Het bijwonen van het eerste concert in de Johanneskerk is goed te combineren met Politiek in de Pol, de maandelijkse, politieke talkshow met als gast Twan Huys, die om 16.30 uur in Herberg de Pol begint.

Of bekijk de website www.bachwerkplaats.nl

Wanneer

  • -
  • -

Prijzen

  • € 15,00 Entreeprijs

Locatie

PKN Johannes Kerk

Adres
Grotestraat 1, 7478AA Diepenheim
E-mail
Website
www.pkn-diepenheim.nl

Tip je vrienden

facebook twitter