Aretha Franklin - Amazing Grace

Iedere maand draait er op een woensdagavond een documentairefilm in Herberg de Pol. Ditmaal draait de film Amazing Grace. Deze film is met Engelse ondertiteling.

Aretha Franklin nam in 1972 het album Amazing Grace op in de New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles. De film documenteert het over twee avonden verspreide concert dat ze hier gaf. Amazing zou uitgroeien tot het meest succesvolle gospelalbum aller tijden.

Precies halverwege de muziekdocumentaire zit het ruim 10 minuten durende titelnummer; Franklin bouwt de religieuze hymne rustig op, langzaam zweept ze het koor op, evenals het aanwezige publiek. Maar vooral de reactie van pianist en voorganger James Cleveland spreekt hier boekdelen. Hij raakt zo overmand door emoties dat hij niet meer door kan spelen. Met een zakdoek voor zijn ogen neemt hij plaats in de kerkbank, waar hij met voorovergebogen hoofd naar The Queen of Soul luistert.

Op de tweede avond komen Mick Jagger en Charlie Watts (van The Rolling Stones) ook even kijken, al blijven ze discreet achterin de kerk staan. Wat muziekhistorisch gezien ook klopt, want de Stones en andere Britse bands die in de jaren zestig aan de weg timmerden haalden de mosterd bij de zwarte muziek vandaan, vooral bij de blues maar ook bij soul en gospelmuziek. En zo is Amazing Grace, naast een enerverende concertfilm ook een monument voor de (invloed van de) zwarte cultuur.

Of bekijk de website www.diepenheim.nl/activiteit/concertfilm-aretha-franklin-amazing-grace/

Wanneer

Prijzen

  • € 7,50 Entreeprijs

Locatie

Cultuurcentrum Herberg de Pol

Adres
Raadhuisstraat 8, 7478AG Diepenheim
Telefoon
0547-352911
Telefoon
06-51467989
E-mail
Website
www.herbergdepol.nl

Tip je vrienden

facebook twitter