Midwinterhoornblazen met tweeduustertocht

Een midwinterhoorn is een oud blaasinstrument dat tegenwoordig nog wordt gebruikt in o.m. Twente. De oorsprong van het gebruik ligt in Twente en de Achterhoek.

Zondagmiddag 1 december, de eerste dag van de advent is de start van het midwinterhoorn-seizoen. Op het erf van Museumboerderij Wendezoele blazen de leden van de Midwinterhoornblazers Stad en Ambt Delden de eerste klanken van dit seizoen over de Deldeneres.

Belangstellenden zijn van harte welkom om te komen genieten van de galmen van 'n oaln roop. Het erf zal in passende stijl worden aangekleed met o.a. vuurkorven. In ’t Spieker is het goed vertoeven en zijn diverse warme lekkernijen verkrijgbaar zoals chocolademelk maar natuurlijk ook glühwein. Het museum is gesloten. De toegang tot het erf is gratis.

Men blaast meestal als het schemert. Het geluid draagt ver, wie het eenmaal gehoord heeft vergeet het nooit meer. Het is vooral in de schemering een stemmig geluid. In Twente wordt alleen geblazen tussen de eerste zondag van de Advent (anbloazen) en Driekoningen (6 januari, afbloazen).

Zowel de ossenhoorn als de midwinterhoorn werden ook als communicatiemiddel gebruikt. Van de midwinterhoorn is onder andere bekend dat hij in de grensstreek gebruikt werd om smokkelaars te waarschuwen voor de politie.

Tegenwoordig worden er tussen de eerste zondag van de Advent en Driekoningen (6 januari) demonstraties midwinterhoornblazen gegeven en zijn er elk jaar speciale wandeltochten waar op diverse plaatsen blazers staan opgesteld. De blazers spelen om beurten, het is niet correct te blazen als een andere blazer speelt. De uitdrukking in Twente voor het geluid is: n oaldn roop (=de oude roep).

Tweedustertocht rondom de Wendezoele
In dit voor het museum jubileumjaar wordt deze traditie opgeleukt met een tweeduustertocht. Een korte wandeling van circa 2 km. Ook geschikt voor kinderen, rondom de akkers en met een stop bij de Noordmolen. Hier is tegen een kleine vergoeding glühwein en warme chocolademelk verkrijgbaar. Onderweg worden enkele korte en verrassende sketchjes opgevoerd door leerlingen van de afdeling Podiumacademie het ROC van Twente. Na afloop van de tocht is er erwtensoep verkrijgbaar in 't Spieker.

Of bekijk de website www.wendezoele.nl/

Wanneer

Prijzen

  • gratis Entreeprijs

Locatie

Museumboerderij Wendezoele

Adres
Twickelerlaan 14, 7495VG Delden
Telefoon
074-3762699
E-mail
Website
www.wendezoele.nl

Tip je vrienden

facebook twitter