Twickel maakt toilet

Tentoonstelling

prijs
€ 5,00
locatie
Landgoedwinkel | Bezoekerscentrum Twickel, Ambt Delden

Tot eind september zijn er gietijzeren badkuipen, sanitair van porselein en persoonlijke toiletartikelen te bezichtigen in de Oranjerie.

Twickel was een voorloper in badkamers. Om de juiste waterdruk in de badkamer te garanderen, werd de Deldense watertoren in Delden gebouwd. In de 19e eeuw hadden slechts enkelen een badkamer, of iets wat daarop leek, aldus Rob Bloemendal. Twickel was met de realisatie van de badkamer dus een echte voorloper! De technieken werden geïmporteerd uit Frankrijk en Engeland.

Personeelsbadkamer
Op Twickel is nog een personeelsbadkamer uit ca. 1920, met centrale verwarming, elektriciteit en stromend warm en koud water. Afgelopen winter is deze badkamer, met een tweetal personeelskamers, gerestaureerd en de originele inrichting teruggeplaatst.

Tentoonstelling
Tot eind september kun je een selectie van deze objecten bekijken in de Oranjerie. Onder andere een Engelse spa met bad en douche, baden en sanitair porselein van 1700 tot circa 1930. Ook zijn er verschillende persoonlijke toiletartikelen te zien, vooral van het echtpaar Roldophne en Marie van Heeckeren van Wassenaer.