Twickel maakt toilet

Tentoonstelling

prijs
€ 5,00
locatie
Landgoedwinkel | Bezoekerscentrum Twickel, Ambt Delden

Tot eind september zijn er gietijzeren badkuipen, sanitair van porselein en persoonlijke toiletartikelen te bezichtigen in de Oranjerie.

Twickel was een voorloper in badkamers. De watertoren in Delden werd er voor gebouwd om de juiste waterdruk in de badkamers te garanderen. Rob Bloemendal vertelt, in de 19e eeuw hadden slechts enkelen een badkamer, of iets wat daarop leek. Twickel was daarin echt een voorloper. Super luxe en kostbare techniek. Deze technieken werden geïmporteerd uit Frankrijk en Engeland.

Personeelsbadkamer
Op Twickel is nog een personeelsbadkamer uit ca. 1920, met centrale verwarming, elektriciteit en stromend warm en koud water. Afgelopen winter is deze badkamer met een tweetal personeelskamer gerestaureerd en is de originele inrichting teruggeplaatst.

Tentoonstelling
Tot eind september is er een selectie van deze objecten te zien in de Oranjerie. Een Engelse spa met bad en douche, baden en een selectie van sanitair porselein van 1700 tot circa 1930. Ook zijn er verschillende persoonlijke toiletartikelen te zien vooral van het echtpaar Roldophne en Marie van Heeckeren van Wassenaer.