Ossenhoornblazen Markelo

Eén van de tradities in Markelo is het ossenhoornblazen in de Adventstijd. Ook dit jaar klinkt op meerdere plaatsen 'de Oale Roop'.

Bij Herberg de Kemper laten de ossenhoornblazers de bijzondere klanken van de ossenhoorn horen en vertellen ze oude volksverhalen bij het "lösse veur".

Over het ossenhoornblazen
De ossenhoorn is een voorloper van de midwinterhoorn in zijn huidige vorm, in Twente en de Achterhoek wordt in de adventstijd veel geblazen op Ossenhoorns.

In Markelo wordt er sinds 1988 al op ossenhoorns geblazen, dit oude traditie zet nog steeds voort. De klagelijke toon die de ossenhoorn voortbrengt, is over de kale hard bevroren essen over kilometerafstand te horen. Dit moest ook wel want het geluid moest de afstand van het ene erf tot het ander overbruggen. De betekenis van het blazen was het verdrijven van de boze geesten en het laten terugkeren van het licht. Immers de kortste dag was geweest en de dagen begonnen weer te lengen. In latere tijd is het gebruik gekoppeld aan het christelijke geloof.

Tegenwoordig zijn er in Markelo een aantal blazers actief. Zij blazen volgens de traditie en zijn allen gestoken in authentieke Markelose Kostuums van rond 1900.

Of bekijk de website www.ossenhoorn.nl

Wanneer

Prijzen

  • gratis Entreeprijs

Locatie

Herberg De Kemper

Adres
Kemperweg 4, 7475SX Markelo
Telefoon
0547-361327
E-mail
Website
www.herbergdekemper.nl

Tip je vrienden

facebook twitter