Ossenhoornblazen Markelo

Eén van de tradities in Markelo is het ossenhoornblazen in de Adventstijd. Ook dit jaar klinkt op meerdere plaatsen 'de Oale Roop'.

De vierde zondag in de Adventstijd valt op zondag 18 december. Vanaf 14.30 uur zijn de Ossenhoornblazers bij Theeschenkerij de Hoestinkhof om te blazen en oude volksverhalen te vertellen.

Over het ossenhoornblazen
De ossenhoorn is een voorloper van de midwinterhoorn in zijn huidige vorm, in Twente en de Achterhoek wordt in de adventstijd veel geblazen op Ossenhoorns.

In Markelo wordt er sinds 1988 al op ossenhoorns geblazen, dit oude traditie zet nog steeds voort. De klagelijke toon die de ossenhoorn voortbrengt, is over de kale hard bevroren essen over kilometerafstand te horen. Dit moest ook wel want het geluid moest de afstand van het ene erf tot het ander overbruggen. De betekenis van het blazen was het verdrijven van de boze geesten en het laten terugkeren van het licht. Immers de kortste dag was geweest en de dagen begonnen weer te lengen. In latere tijd is het gebruik gekoppeld aan het christelijke geloof.

Tegenwoordig zijn er in Markelo een aantal blazers actief. Zij blazen volgens de traditie en zijn allen gestoken in authentieke Markelose Kostuums van rond 1900.

Dit jaar vindt het plaats in de adventstijd. De adventsperiode loopt dit jaar van 27 november t/m zaterdag 24 december.

Of bekijk de website www.ossenhoorn.nl

Wanneer

Prijzen

  • gratis Entreeprijs

Locatie

B&B - Groepsaccommodatie en Engels theehuis de Hoestinkhof

Adres
Stationsweg 22a, 7475NN Markelo
Telefoon
0547-361812
E-mail
Website
www.hoestinkhof.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter