Film: Twente op Film

Wat maakt Twente tot Twente? Welke veranderingen hebben de laatste eeuw plaatsgevonden? Twente op film is een project van actrice Johanna ter Steege en filmmaker Erik Willems.

Twente op film wil aan de hand van film archiefbeelden laten zien wat er in een eeuw in Twente veranderd is. In de ruimtelijke ordening, in de industrie, in het leven van alledag. Ons tijdperk bestrijkt het tijdvak vanaf de oudste film uit 1915 tot 2015. Het accent ligt op de 20ste eeuw, de glorietijd van het celluloid. Twente liep rond de Eerste Wereldoorlog voorop met onder meer de textielindustrie en zware industrie zoals die van Stork in Hengelo.

In de eeuw die volgt verandert er veel. Het mooie is dat we dat ook heel goed op al die filmbeelden kunnen zien. De hartslag van de veranderende tijd. Schaalvergroting is daarbij lang een sleutelwoord. In de industrie, de stad en op het platteland. Zeker ook als het gaat om het boerenbedrijf. Van keuterboer naar megastal. Ruilverkaveling die het landschap verandert. Sloten en beken worden rechtgetrokken. De filmbeelden ademen vooruitgangsoptimisme, vooral ook na de Tweede Wereldoorlog.

Heel ver terug in de tijd gaan we met films over archeologische ontdekkingen, zoals de opgraving bij een grafheuvel in Mander die in 1958 het journaal haalde.

Met vanzelfsprekend ook aandacht voor de vuurwerkramp van 2000 in Enschede en de metamorfose van de wijk Roombeek met verrassende architectuur.

Filmhuis Alleman
Filmhuis Alleman

Of bekijk de website www.reggehof.nl/film/twente-op-film/07-06-2022-20-00

Wanneer

Locatie

De Reggehof

Adres
De Höfte 5, 7471DK Goor
Telefoon
0547-284888
E-mail
Website
www.reggehof.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter