Herdenking bombardement op Goor

Donderdag 24 maart aanstaande wordt het bombardement op Goor herdacht. Het is dan 77 jaar na de dag van het bombardement, 24 maart 1945. 's Ochtends om 9.49, de exacte tijd van het fatale moment, worden er twee minuten stilte in acht genomen. Ook is er een bloemlegging en krijgen twee sprekers het woord.

Vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht konden op 24 maart 1945 hun doelen in Duitsland niet bereiken. Op de terugweg was Goor een alternatief doel, vanwege de opslag van Duitse munitie en voorraden. 's Ochtends om 9.49 uur vielen de bommen op het centrum van Goor. De gevolgen waren desastreus. Bij het bombardement zijn 85 mensen om het leven gekomen. Velen raakten gewond. De impact was enorm. Twee weken later zou Goor worden bevrijd.

De herdenking vindt aanstaande donderdag plaats bij het monument met de bomscherf op het Sterplein in Goor. Het programma is als volgt:
9.30 uur aanwezig
9.40 uur welkomstwoord door Duco Hoek, lid van het Herdenkingscomité
9.42 uur bloemlegging
9.49 uur twee minuten stilte
9.51 uur eerste spreker: Ab Zorge, schrijver van het boek De vlag uit de fles, een reconstructie van het bombardement op Goor, 24 maart 1945
9.56 uur tweede spreker: Wim Meulenkamp, wethouder gemeente Hof van Twente
10.02 uur dankwoord en afsluiting door Duco Hoek

Het Herdenkingscomité vraagt de inwoners van Goor deze dag de vlag halfstok te hangen

‘De gedachten bij de herdenking gaan ook uit naar Oekraïne, waar op dit moment een vreselijke oorlog gaande is en waar de mensen daar meemaken wat wij nu herdenken. Het herdenkingscomité leeft met hen mee en daarom is het goed stil te staan bij wat Goor 77 jaar geleden is overkomen. Dat wij dat in vrijheid kunnen en mogen herdenken. Dat wij sindsdien in vrede mogen leven. Wij spreken de wens uit dit te blijven doen en gunnen dat alle mensen in de wereld, speciaal nu in Oekraïne.’

Wanneer

  • -

Locatie

Monument Bomscherf

Adres
Grotestraat 99a, 7471BM Goor

Tip je vrienden

facebook twitter