Dé wandelroute van Twickel is de Umfassungsweg. Deze route omvast (umfasst) het hart het landgoed en toont de verscheidenheid én schoonheid van het Twentse landschap.

Download hier de route. Inclusief pad langs de vijver!

De Umfassungsweg heeft zijn naam te danken aan Eduard Petzold. Deze Duitse landschapsarchitect was rond 1890 actief op Twickel. In zijn tijd is een eerste deel van het wandelpad aangelegd. Petzold stierf in 1891. Pas in 2012 werd de route afgemaakt, als project in het kader van het Pact van Twickel. In 2017 is het centrum van Delden toegevoegd, waardoor Delden en het landgoed weer verbonden zijn.

Een ideaal startpunt is het Bezoekerscentrum op Landgoed Twickel. Via routepalen die gemarkeerd zijn met UW, volg je een route van ongeveer 11 km. De route gaat grotendeels over onverharde paden, door het parklandschap bij het kasteel, door bos, over weiden, heidveld en es, terug via Delden.

Goed om te weten
Een aantal delen van de route zijn niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Op een deel van de routes zijn honden niet toegestaan in verband met de aanwezigheid van vee en kwetsbare natuur. Voor de wandelaar met hond geldt daar een alternatieve route, zie het routekaartje.

Tip je vrienden

facebook twitter