Ommetje Kerspel Goor

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  8,3 km
 • Duur

  2:04
 • Verbrande calorieen

  993 kcal
 • Knooppunten

  6
 • Locaties

  7

Het ommetje Kerspel Goor is een gevarieerde wandeling langs water, weilanden, oude erven en bossen van landgoed Weldam. Het woord 'kerspel' is een begrip uit de middeleeuwen waarmee het gebied van een parochie werd aangeduid. 'Goor' is een Middelnederlands woord voor 'laaggelegen moerassig land'.


Startpunt

Startpunt: Haaksbergerweg 3, 7475 MD Markelo Parkeergelegenheid aanwezig

Toegankelijkheid

De route is gemarkeerd met 'voetjes' en loopt deels over een schouwpad langs de Bolscherbeek. Verharde en onverharde paden.

Colofon

Dit ommetje is tot stand gekomen door inzet van lokale vrijwilligers, met steun van Gemeente Hof van Twente en Provincie Overijssel.

 1. Buurtgebouw 't Kaspel

  Buurtgebouw 't Kaspel

  Buurtgebouw 't Kaspel

  De voormalige school van Kerspel Goor is in 2011 omgebouwd tot een multifunctioneel buurtgebouw. Het schoolgebouw dateert uit 1865 en is tot 1960 vele malen verbouwd.

 2. Bolscherbeek

  Bolscherbeek

  Haaksbergen -> Twentekanaal

  De Bolscherbeek ontspringt ten oosten van Haaksbergen en is 13 km lang. De beek mondt uit in het Twentekanaal. Voor het waterbeheer van de omliggende landbouw is de beek van groot belang. Dankzij een herinrichting heeft de beek een natuurlijker verloop verkregen.

 3. Grenssteen

  Grenssteen

  Bentheimer steen

  Deze bentheimer steen gaf de grensscheiding aan tussen de schout- of richterambten: de voorlopers van de latere gemeenten. De steen wordt al genoemd in 1820.

 4. Dennenoord

  Dennenoord

  Van boerderij naar kuuroord

  We bevinden ons op het terrien van landgoed Weldam en betreden het erf van de eeuwenoude boerderij Dennenoord. De naam is afkomstig van het omliggende dennenbos. In de boerderij bevindt zich nu kuuroord Ayurveda Twente.

 5. Aschpotterveld

  Aschpotterveld

  'Askepot'

  Even verder lopen we de 'Askepot' in. De merkwaardige naam herinnert aan de tijd dat hier houtskoolbranders hun beroep uitoefenden. Van het afvalhout van gekapte dennen werden grote stapels gemaakt die, na met plaggen te zijn afgedekt, in brand werden gestoken.

 6. Wegdam

  Wegdam

  Twentse klompenmakerijen

  Links en rechts ziet u boerderij Wegdam en het voormalige koetshuis. De klompen aan de muur herinneren aan de vroegere Twentse klompenmakerijen. Schuin achter de boerderij bevindt zich Huize Wegdam.

  Voormalige havezathe

  Ooit was Wegdam een zelfstandige havezathe, bewoond door het geslacht Van Coeverden. In 1897 werd Wegdam, samen met alle grond en boerderijen, verkocht aan Weldam.

  Bijgebouwen

  Een prachtig geheel: Huize Wegdam, een koetshuis, een mooie 'onderschoer' aan de overkant van de weg en in de weide naast het huis de resten van een oude kippenschuur. Ook de bestrating is bijzonder.

 7. Boerderij Doeschot

  Boerderij Doeschot

  Groot en Klein Doeschot

  We lopen tussen Groot en Klein Doeschot door. In 1849 werd het boerenbedrijf opgesplitst in twee boerderijen. De linker boerderij heeft nog een zogenoemde endskamer.

Tip je vrienden

facebook twitter