Tradities

Uitrukken van de Schutterij

Geschreven door

Lionne

Leestijd 2 minuten 1619 x bekeken

Het laatste weekend van september staat in Diepenheim compleet in het teken van het Schuttersfeest. Onderdeel van dit feestelijke weekend is het uitrukken van de Schutterij. Vanaf augustus 2015 staat het uitrukken op de lijst van het immaterieel erfgoed.

Het uitrukken van de Diepenheimse Schutterij bestaat eigenlijk uit drie onderdelen:

 • een week voor het eigenlijke feest de aankondiging van het uitrukken
 • op de dag zelf volgt de optocht langs het oude gemeentehuis en drie kastelen
 • en als hoogtepunt de volksspelen op het feestterrein

Een week voor het Schuttersfeest gaan Klepperderk (stadsomroeper) en de bestuursleden van de Schutterij onder begeleiding van dweilorkest De Kleppers en tamboers door Diepenheim om inwoners uit te nodigen voor het Schuttersfeest een week later. Ook worden tijdens deze ronde de jeugdkoning- en koningin bekend gemaakt. Op meerdere plekken worden er borrels genuttigd. Diepenheim loopt er voor uit!

Klepperderk: Hoort hoort en zeg 't voort

De optocht en de volksspelen vinden altijd plaats op de zaterdagmiddag van het laatste volle weekend in september. De optocht bestaat natuurlijk uit het schutterskoningspaar en het jeugdkoningspaar en officieren in traditionele kostuums. De piassen hebben een bijzondere rol tijdens de optocht. Alleen ongetrouwde jongemannen mogen pias spelen. De kleding wijkt af van de andere leden én de handen en het gezicht zijn zwart gemaakt. Tijdens de optocht hebben de piassen het aloude recht om ongehuwde meisjes zwart te maken. De Harmonie Diepenheim, de Stedeker Krummels en de Landelijke Rijvereninging nemen ook deel aan de optocht.

Nachtwacht | Wim op den Dries
Nachtwacht | Wim op den Dries

De optocht gaat langs drie kastelen en het voormalige gemeentehuis. Bij gemeentehuis wordt de optocht welkom geheten door het college van burgemeester en wethouders en bij de kastelen door de bewoners. De kapitein stelt de koningsparen voor en zij krijgen cadeaus. Vervolgens gaat de optocht richting het feestterrein, waar de volksspelen voor leden van de Schutterij plaatsvinden. Mannen mogen koningsschieten en vrouwen vogelgooien. Ook is er kuipsteken (afgetrapt door de piassen) en een stoelendans. De heer en dame die het koningsschieten en vogelgooien winnen, zijn het nieuwe schutterskoningspaar dat het volgende jaar mee mag met de optocht.

100 jaar Schuttersfeest
In 2023 vindt het Schuttersfeest plaats van donderdag 21 t/m zondag 24 september en viert het haar 100-jarig jubileum.
Bekijk hier het programma van het Schuttersfeest Diepenheim

Foto archief Diepenheimse Schutterij
Foto archief Diepenheimse Schutterij

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Lionne

Hi, ik ben Lionne. Opgegroeid in Diepenheim. Ik schrijf graag over Hof van Twente om mensen te inspireren en te overtuigen om een bezoek aan Markelo, Diepenheim, Goor, Hengevelde, Bentelo of Delden te brengen.

Meer verhalen uit Hof van Twente

 1. Doe-tips

  Rijk textielverleden

  Geschreven door Lionne
 2. Columns

  De ‘riekdom’ van er zijn voor mekaar

  Geschreven door Paul
 3. Columns

  Als Hof van Twente naast Hilversum lag, woonde ik in Diepenheim. Zeker weten!

  Geschreven door Marijn
 4. Doe-tips

  Koningsdag vier je in Hof van Twente

  Geschreven door Lionne

Tip je vrienden

facebook twitter