Op eigen wijze

Klootschieten in Twente: zo spelen Tukkers een potje kloatscheet'n.

Leestijd 2 minuten 6633 x bekeken

Grote kans dat je ze tijdens een wandeling tegenkomt: een groepje sportief geklede mannen en vrouwen. Jong en oud door elkaar. Niet persé atletisch gebouwd. Misschien dragen ze dezelfde (uniseks) trainingsjas. Als een van hen een hark heeft is er geen twijfel meer mogelijk: Hier wordt geklootschiet. Of klootgeschoten?

In Twente zeggen we kloatscheet’n. Twee teams proberen een verzwaarde kogel (de kloot) zo ver mogelijk onderhands te gooien. Het team dat het eindpunt bereikt met het minst aantal schoten, wint. De hark is om de kloot uit de sloot te vissen.

Eigenwijs

Niet veel mensen weten dat het fenomeen al uit de middeleeuwen stamt. Vooral in vestingsteden was het populair. Wie in de minste worpen rond de wallen van de stad kwam was winnaar. De kloot, aanvankelijk van steen of ijzer is een houten bal die verzwaard is met ijzer. Het woord kloot komt van donderkloten: de zware ijzeren en stenen kogels die door kanonnen op de vestingwal werden verschoten.

Rond 1500 was het uit met de pret. Er kwam een verbod. Het werd te gevaarlijk en de stadswallen hadden er onder te lijden. Dat betekende het einde van het klootschieten. Maar de eigenwijze tukkers in het oosten van het land trokken zich daar niets van aan. Zelfs niet toen het woord kloot sinds de Gouden Eeuw - al dan niet in samenstellingen - als scheldwoord werd gebruikt.

Het woord kloot komt van donderkloten: de zware ijzeren en stenen kogels die door kanonnen op de vestingwal werden verschoten

Weetje

Wist je dat er zo’n 4.000 klootschieters aangesloten zijn bij een vereniging en dat er (Europese) kampioenschappen gehouden worden? Dat de Nederlandse Klootschietbond gevestigd is in Twente en aangesloten is bij NOC*NCF? En last but not least: dat de Twentse Silke Tulk in 2021 voor de vijfde keer de internationaal felbegeerde titel ‘Queen of the Road’ won? Zeg dus niet dat we je niet gewaarschuwd hebben als ‘onze’ Silke ooit voor goud gaat!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Hof van Twente

 1. Columns

  De ‘riekdom’ van er zijn voor mekaar

  Geschreven door Paul
 2. Doe-tips

  Tips voor Hemelvaartsdag in Hof van Twente

  Geschreven door Lionne
 3. Columns

  Als Hof van Twente naast Hilversum lag, woonde ik in Diepenheim. Zeker weten!

  Geschreven door Marijn
 4. Doe-tips

  Koningsdag vier je in Hof van Twente

  Geschreven door Lionne

Tip je vrienden

facebook twitter