Columns

Paasvuren in Hof van Twente, gezellig en warm!

Geschreven door

Evelyn

Leestijd 2 minuten 1308 x bekeken

Wekenlang wordt er samen aan de boakes (zoals ze in het Twents worden genoemd) gebouwd. Tot slot, op eerste paasdag, wanneer de avond valt geniet iedereen samen van het vuur.

De ijzersterke traditie heeft het niet makkelijk gehad. Door de eeuwen heen hebben het geloof, strengere milieueisen, droogte en een epidemie al eens roet in het eten gegooid. Maar het verlangen naar het sociale vuur is sterk, de traditie groots en misschien dit jaar wel intenser dan ooit!

Er is volop keuze in paasvuren in Hof van Twente. Allemaal met eigen sfeer en karakter.

Aan de Zonneweg in Markelo wordt de Boake traditioneel met de hand gebouwd. Er komt geen kettingzaag of kraan aan te pas. Takken stapelen doen de bouwers met behulp van ladders en er is een heuse specialist die het groen keurt. Kinderen lopen met zelfgemaakte fakkels, onder begeleiding van de fanfare, door de straten van Markelo. Zij zijn degene die met hun fakkels de Boake in lichterlaaie steken.

Wist je dat in Ambt Delden het paasvuur plaatsvindt aan de Kappelhofsweg? Om 20.30 uur vertrekt de optocht vanaf Manege de Hoffmeijer naar de boake, die om 21.00 uur in vuur en vlam wordt gezet.

Een groep jongeren van de PJO-HAJO bouwt samen het paasvuur én organiseert in Bentelo al jaren de paasparty. Het vonkende eerste tentfeest van het seizoen in Hof van Twente! Oefen alvast je dancemoves zodat je op de paasparty in Bentelo op meerdere muziekgenres los kunt gaan.

En zo zijn veel paasvuren in Hof van Twente, allemaal met hun eigen tradities. Maar het gevoel van Noaberschap, de drang naar de terugkeer van de lente en de terugkeer van de warmte van het sociale vuur is bij allemaal voelbaar!

Wil je weten waar alle paasvuren plaatsvinden? Wij hebben ze speciaal voor je op een rijtje gezet:
Bekijk hier het overzicht

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Evelyn

Meer verhalen uit Hof van Twente

 1. Minuutje Manuel

  Andre Manuel: "In de herfst vertellen we elkaar sterke verhalen."

  Geschreven door Andre
 2. Op eigen wijze

  Klootschieten in Twente: zo spelen Tukkers een potje kloatscheet'n.

  Geschreven door Bertine & Vincent
 3. Hunkertukkers

  Petra Hublart-Oldenhof: "De terugkeer naar Twente verliep in etappes."

 4. Binnenkijken bij

  Binnenkijken bij Carelshaven: een plek waar je komt voor herinneringen.

Tip je vrienden

facebook twitter