24 uur op pad met

Mathias neemt je mee met de Kerkepaden-Tichelroutes door Markelo

Leestijd 3 minuten 13580 x bekeken

Lees hier:

 • check

  Mathias reisverslag van Tichelroutes-Kerkepaden

 • check

  Bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt

 • check

  Tips voor onderweg

 • check

  Een sfeerimpressie van de route

Haal hier de route

Deze wandeling door het glooiende landschap en de bossen rond Markelo is een ontzettend veelzijdige tocht. Van uitgestrekte vergezichten over de vijf ‘bergen’ van Markelo, leuke restaurantjes en terrassen, mooie boslanen tot verhalen en overblijfselen van de lokale cultuur en historie. Kerkepaden-Tichelroutes heeft het allemaal! Afstand: 23 km, op te delen in 3 routes van circa 8 kilometer.

Bekijk video

Glooiend Markelo

De route begint en eindigt bij het VVV-Informatiepunt in het centrum van Markelo en is prima bewegwijzerd met blauwe pijlen met KnTs. Je passeert het centrum halverwege de route: een uitgelezen moment voor een lunch op een van de heerlijke terrassen of de mogelijkheid om de route in tweeën te delen. Daarnaast is er in Markelo zoveel moois te zien, zoals de Martinuskerk en de museum Eungs Schöppe.

De Pot Markelo
De Pot Markelo

De bergen en mooie doorkijkjes

Het eerste deel van de Kerkepaden-Tichelroutes voert je over de Markelose Berg en de Dingspelerberg. Je valt hier met je neus in de boter, want dit is meteen het allermooiste deel van de route als je het mij vraagt – de vergezichten over het glooiende landschap zijn echt on-Nederlands mooi. De paden rustig en verrassend: achter elke bocht ligt wel een prachtig uitzicht, een wijngaard of een prachtige tocht tussen de weilanden of langs de veldbloemen. Het pad gaat op en af en is nergens moeilijk of vermoeiend maar altijd verrassend veelzijdig. Van postzegelbosjes, kleine klimmetjes, tot mooie lanen met uitzicht op de molen van Markelo.

Kende je deze verhalen al?

Langs de route kom je veel verhalen en historie tegen. Al die cultuurhistorische verhalen maken de Kerkepaden – Tichelroutes een ontzettend interessante wandeling. Het routeboekje is daarbij een extra aanrader, met mooie verhalen en achtergrond bij alles wat je ziet tijdens de route. Ook daarin is de route veelzijdig: je komt langs wijngaarden en herinneringen aan het leven in de vroegere jaren. Zelf vond ik de duidelijke sporen van de Tweede Wereldoorlog erg bijzonder om te zien. Van loopgraven op de toppen van de bergen, kuilen van ingeslagen bommen en bomscherven tot een vliegtuigmotor van een neergestort militair vliegtuig. De verhalen zijn indrukwekkend en komen in het landschap echt tot leven.

Lekker de bossen in

Na de eerste helft richting het westen, gaat de route ten oosten van Markelo de bossen in over de Hulpe en de Herikerberg. Vanaf de schaduwrijke bospaden langs de rand van de Herikerberg kijk je uit over het weidse platteland met uitzichten op de Friezenberg ten noorden van Markelo. In de bossen vind je mooie open plekjes vol leven en ruimte voor heide. Langs een grote leemkuil loopt de route weer richting Markelo. Net voor het einde van de tocht vind je daar nog Herberg de Pot. Een uitgelezen plek voor een lekker koud drankje, waarna de fantastische Kerkepaden-Tichelroutes erop zit.

Bekijk ook mijn tips voor onderweg met onder andere leuke adresjes om even te pauzeren!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Hof van Twente

 1. Columns

  De ‘riekdom’ van er zijn voor mekaar

  Geschreven door Paul
 2. Columns

  Als Hof van Twente naast Hilversum lag, woonde ik in Diepenheim. Zeker weten!

  Geschreven door Marijn
 3. Doe-tips

  Koningsdag vier je in Hof van Twente

  Geschreven door Lionne
 4. Columns

  Markelo, waar toerisme en thuiskomen samenkomen!

  Geschreven door Anita

Tip je vrienden

facebook twitter