Doe-tips

Wandelen met de hond in Hof van Twente

Geschreven door

Lionne

Leestijd 3 minuten 8534 x bekeken

Een flinke wandeling door de natuur in Hof van Twente doet iedereen goed. En ook jouw hond is bijna overal van harte welkom! Maar welke regels gelden er eigenlijk voor honden in de natuur?

Aangelijnd is jouw hond welkom
Jouw trouwe viervoeter is ook in Hof van Twente van harte welkom. Aangelijnd mag de hond bijna overal mee naar toe, dus ook voor een flinke wandeling door de natuur. Dit geldt voor de landgoederen rondom Diepenheim, maar ook voor Natuurgebied De Borkeld bij Markelo.

Wandelen met de hond
Wandelen met de hond

Wandelen met de hond op Twickel
In Hof van Twente is alleen op Landgoed Twickel een losloopgebied voor honden. Landgoed Twickel heeft twee gebieden aangewezen waar de hond niet aangelijnd hoeft te zijn. Het eerste gebied vind je tegenover het kasteel en het andere gebied ligt aan de kant Borne.

De hondenlosloopgebieden op Twickel

Met zwarte bordjes wordt heel duidelijk aangegeven waar het hondenlosloopgebied exact is. Let op; de hond mag los indien deze goed luistert en andere bezoekers geen hinder ondervinden van jouw hond.

Umfassungsweg over Landgoed Twickel
Echter zijn er ook stukken op Twickel waar geen honden mogen komen, dus ook niet als ze aangelijnd zijn. Dat geldt voor weilanden, akkers en in natuurterreinen. Maar ook in de kasteeltuin, de moestuin en een deel van de Umfassungsweg. Wil je de Umfassungsweg lopen met de hond, kies dan de alternatieve route die op het kaartje staat weergegeven.

Vlonderpad Umfassungsweg
Vlonderpad Umfassungsweg

Honden toegestaan, mits aangelijnd
Wij weten natuurlijk dat je in Hof van Twente erg fijn kunt wandelen met de hond. Naast Twickel zijn er nog veel meer plekken om te wandelen. Denk aan de Markeloseberg en Natuurgebied De Borkeld bij Markelo, langs de Regge, Landgoed Nijenhuis en Westerflier en Landgoed Weldam in Diepenheim. Ook hier ben je van harte welkom met jouw hond, mits je de regels volgt. Welke regels er specifiek gelden, staat ter plekke aangegeven op bordjes.

Niet poepen in de weilanden!
Baasjes worden uitdrukkelijk verzocht om de hond in het buitengebied aangelijnd te houden, zodat de hond niet het weiland in duikt om zijn behoeftes te doen. Want wist je dat als een hond poept in het weiland, dit heel gevaarlijk kan zijn voor de koeien die daar grazen? Als de koeien de uitwerpselen opeten, kunnen ze de parasiet neospora binnenkrijgen. Deze parasiet heeft ernstige gevolgen voor de koe én haar nakomelingen. Het kan de boer zo € 25.000 kosten. Dus baasjes opgelet, houd je hond aangelijnd in het buitengebied!

Jachtinstinct
Honden beschikken over een jachtinstinct. Wanneer een hond 'wild' ruikt, wil de hond het dier dat hij ruikt opsporen. Veel dieren in de natuur zijn bang voor honden en schrikken als een hond te dichtbij komt met als gevolg dat ze vluchten.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Lionne

Hi, ik ben Lionne. Opgegroeid in Diepenheim. Ik schrijf graag over Hof van Twente om mensen te inspireren en te overtuigen om een bezoek aan Markelo, Diepenheim, Goor, Hengevelde, Bentelo of Delden te brengen.

Meer verhalen uit Hof van Twente

 1. Columns

  De ‘riekdom’ van er zijn voor mekaar

  Geschreven door Paul
 2. Doe-tips

  Tips voor Hemelvaartsdag in Hof van Twente

  Geschreven door Lionne
 3. Columns

  Als Hof van Twente naast Hilversum lag, woonde ik in Diepenheim. Zeker weten!

  Geschreven door Marijn
 4. Doe-tips

  Koningsdag vier je in Hof van Twente

  Geschreven door Lionne

Tip je vrienden

facebook twitter