Spoor terug in de textiel - Renata de Frankrijker

Renata de Frankrijker heeft een sterke band met Italië en textiel. Haar Napolitaanse moeder verliet als 18-jarige in de jaren zestig haar vaderland en kwam naar Nederland. De titel van haar expositie verwijst naar de locatie en zoektocht naar de geschiedenis van de Italiaanse textielarbeiders uit de jaren zestig.

De jaren zestig
Nederland sluit begin jaren zestig een wervingsverdrag met Italië met als gevolg een grote mediterrane immigratie van ongehuwde jonge mannen onder de veertig. De Twentse textielindustrie profiteert van deze veelal uit Zuid Italië afkomstige ‘gastarbeiders’. Van inburgeringsprogramma's en opvangcentra voor nieuwkomers was nog geen sprake, zij werden ondergebracht in gastgezinnen.

“De integratie van Italianen in Nederland wordt vaak als positief ervaren.” zegt de Frankrijker.

De Frankrijker wil de Italiaanse textielarbeider van Twente weer zichtbaar maken en de kijker een deel van de textielgeschiedenis laten beleven.

‘Ik wilde de locaties bezoeken waar deze mannen hebben gewerkt. Waar grote textielindustrieën stonden, daar is nu bar weinig van over. Her en der wordt er nog iets bewaard als industrieel erfgoed, elders integreert men delen van een oude fabriekshal in de huidige architectuur en er zijn delen in verval of geheel verdwenen.’

In Perron 1 toont de Frankrijker vier rekken met stoffen, op één is de reeks portretten van de voormalige Italiaanse textielarbeiders in een één uur durende film te zien. De interviews gaan over verleden, heden en toekomst; hoe was het om hier te komen, te werken, te leven en hoe is het nu en zal het later zijn…?

In het Loket wordt een deel van de zoektocht belicht. In de ontmoeting tussen de Twentse dames en de Italiaanse heren in de danszalen van toen. De Frankrijker verbeeldt dit onder andere middels een door haar ontworpen collectie dames outfits op paspoppen en twee mannenfiguren. In een korte, nostalgische film ziet de kijker beelden uit haar jeugd, haar Napolitaanse moeder en haar Nederlandse vader die zelf ook in de textielbranche werkte.

De video-portretten van Filippo Bisignano, Mario Cannas, Marcello Farina, Salvatore Ierna, Ignazio Loi en Vincenzo Mura zijn als film met geluid via een QR-code te bekijken.

Openingstijden
De exposities in Perron1 en de serre van Het-Loket zijn doorlopend van buitenaf te bekijken.
Het-Loket binnen is alleen op afspraak (Renata T. 0657365536).
Vanwege COVID 19 is het Kunstcafé tijdelijk gesloten.

Op zaterdag 21 november en zondag 22 november is de kunstenaar van 12.00 tot 18.00 uur aanwezig. Bezoekers graag aangeven hoe laat je wilt komen max. 3 bezoekers tegelijkertijd (Renata, telefoonnummer 06-57365536).

Tijdsblokken: 12.00-12.45 | 13.00-13.45 |14.00-14.45 |15.00-15.45 | 16.00-16.45 | 17.15-18.00 uur

Covid regels: 1.5 meter afstand | mondkapje is verplicht en graag zelf meenemen.

Over Renata de Frankrijker
De Frankrijker studeerde Modevormgeving aan de hogeschool voor de kunsten Utrecht (HKU) en slaagde in 2013 voor haar bachelor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving in Zwolle.

Of bekijk de website www.mikc.eu/

Wanneer

  • 21 nov - 5 jan 2021
    • dagelijks

Locatie

MIKC | Perron 1

Adres
Stationsweg 5, 7491AP Delden
Telefoon
06-14268299
E-mail
Website
www.mikc.eu/

Tip je vrienden

facebook twitter